Belföld

Gulyás: várhatóan egykamarás marad a parlament

Az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság többsége az egykamarás parlament megtartását támogatja - mondta Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke.

A kormánypárti politikus elmondta azt is: az emberi élet fogantatástól számított védelmének alkotmányba emelése nem jelenti a magzatvédelmi törvény módosítását, vagyis az abortusz tilalmát. Az MSZP és a Baloldali Feminista Hálózat ma jelentette be, hogy tiltakoznak az alkotmány tervezett módosítása ellen, amely az abortusz ügyében megfosztaná az anyákat a választás jogától. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerint az első Fidesz-kormány által 10 éve megalkotott magzatvédelmi törvényhez nem lenne szabad hozzányúlni.

Az alkotmány múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott koncepciójában az szerepelt, hogy az alaptörvényt csak két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával változtathatná meg.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője erről múlt héten azt mondta: nem segítette a jogbiztonságot, hogy bármelyik kormánykoalíciónak volt lehetősége módosítani az alaptörvény szövegén, ugyanakkor véleménye szerint nincs “kőbe vésve”, hogy ezután csak két parlamenti ciklus kétharmados többsége változtathat. Szerinte ez további megfontolást igényel, és viták során dől el.

Gulyás Gergely, az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke ma úgy fogalmazott, nem lenne szerencsés, ha az alaptörvényt csak két egymást követő parlament kétharmados támogatása mellett lehetne módosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik