Belföld

Belvíz: Szarvasnál egy holtág lépett ki a medréből

Kilépett a medréből a Szarvas-békésszentandrási-holtág Szarvasnál, mert a szivattyúk nem győzik a holtágba befolyó belvizet átemelni a Hármas-Körösbe.

Szarvas polgármestere, Babák Mihály (Fidesz) elmondta: a holtág egyes területeken elöntötte a meder melletti alacsonyabban fekvő partszakaszokat, és előfordulhat, hogy a későbbiek során veszélyezteti Szarvas és Békésszentandrás belterületeit is.

A holtág torkolatánál, Békésszentandrásnál a telepített szivattyúk már több napja 24 órában működnek, sőt pénteken hat, majd vasárnap újabb négy mobil szivattyút is beüzemeltek. A holtág vízszintje mégis tovább emelkedik, mert a befolyó Dögös-kákafoki és a malomzugi csatornákon keresztül naponta egymillió köbméter belvíz érkezik a közép-békési térségből, például Kondoros, Nagyszénás és Telekgerendás felől. A megyei védelmi bizottság ezért vasárnap úgy döntött, hogy a két csatornát a Szarvas felé vezető félúton, Nagyszénás térségben el kell torlaszolni, és a vizet a környező legelőkre és erdőkbe kell elvezetni, hogy megmentsék Szarvas és Békésszentandrás belterületeit az elöntéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik