Belföld

Belvíz: Nőtt a belvízzel borított területek nagysága (összefoglaló)

Administrator
Administrator

2010. 12. 05. 17:18

Tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 224 ezer hektár, ennek több mint fele vetés-szántó.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapja (www.vizugy.hu) szerint tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 224 ezer hektár, amiből 133 ezer hektár a vetés-szántó, de az északi területeken a hótakaró, a déli részeken a területek bejárhatatlansága miatt nehéz a belvíz felmérése. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet a honlap szerint.

A tájékoztatás szerint tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 11 szakaszon – a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös mentén – harmadfokon védekeznek.

Jelenleg mintegy 100 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ebből 17 település – Gyomaendrőd, Kétsoprony, Mezőberény, Murony, Szarvas, Báránd, Csökmő, Kamut, Körösladány, Telekgerendás, Csanádpalota, Csanytelek, Abony, Örményes, Földes, Mezősas, Újiráz – harmadfokban.

A tájékoztatás szerint az elkövetkező időszakban minden további csapadék ott marad a területen, a talaj már teljesen telített, nem tud több csapadékot befogadni, a folyókon levonuló kisebb árhullámok miatt pedig megszűnik a gravitációs bevezetés lehetősége.

A közlemény emlékeztet rá: a decemberi átlagcsapadék 80-90 százaléka már az első három nap alatt leesett, ám még átlagosan csapadékos december-január esetén is jelentős mértékben kell számolni belvízzel, ami nem csak a mezőgazdasági, hanem a belterületeket is érinti. Csapadékos időjárás esetén pedig rendkívüli belvízre kell számítani.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint súlyos belvízvédelmi helyzet alakult ki Békés megyében, hiszen az elöntött területek nagyság egy nap alatt 800 hektárral emelkedett, és elérte a 43.800 hektárt. Az igazgatóság területén eddig 1999 decemberében volt a legnagyobb elöntött terület, amikor 58.800 hektár állt víz alatt.

Szarvas polgármestere, Babák Mihály (Fidesz) pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kilépett a medréből a Szarvas-békésszentandrási-holtág Szarvasnál, mert a szivattyúk nem győzik a holtágba befolyó belvizet átemelni a Hármas-Körösbe. A polgármester elmondta: a holtág egyes területeken elöntötte a meder melletti alacsonyabban fekvő partszakaszokat, és előfordulhat, hogy a későbbiek során veszélyezteti Szarvas és Békésszentandrás belterületeit is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.