Belföld

Üres címlappal tiltakoznak a lapok

A Népszava és az Élet és Irodalom pénteki száma üres címlappal jelent meg tiltakozásul a médiaszolgáltatásokról és kommunikációról szóló törvénytervezet ellen.

Az üres címlap alján a magyarázat: „A decemberben parlament elé kerülő,a médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló kormánytervezet totális ellenőrzést biztosítana a Médiatanácsnak és rajta keresztül a kormányzatnak az elektronikus, internetes és nyomtatott sajtó felett. Ezzel Magyarországon 2011. január 1-jén megszűnne a sajtószabadság. Vele együtt lehetetlenülne el a vélemény és a szólás szabadsága is. Tiltakozunk és követeljük a törvénytervezet visszavonását.”

A Népszava azt írja, ez csak az első lépés. Több más szerkesztőséggel egyeztetve – mint a Magyar Narancs vagy az Élet és Irodalom, amik szintén üres címlappal jelentek meg, “nem adja fel, … és folytatja a tiltakozást”. Ha a törvényt elfogadják, akkor januártól, a soros uniós elnökség ideje alatt látványos tiltakozásokat helyeznek kilátásba: “nap mint nap, újra és újra, feltűnően és jól érzékelhetően hívjuk majd fel az unió vezetőinek a figyelmét arra, hogy ami Magyraországon történik, az nem európai”.

A javaslat szerint az országos napilapokat 25, a hetilapokat 10 millió forintra bírságolhatja a médiahatóság. Ezt a média- és hírközlési biztos is megtehetei, aki bármilyen adatot, jegyzetet is bekérhet, olyanokat is, amelyek üzleti titoknak minősülnek.

Az tiltakozó akcióhoz a Népszabadság is csatlakozott. A lap tiltakozó cikket közölt és az Alkotmánybírósághoz fordul.

A Hírszerző kommunista röpiratokat idéző cikkekkel “forradalmi címoldalt” készített csütörtökön, A stop.hu egy hibaüzenetet tett a címoldalára: “Bréking – Átírják a görög mitológiát! Szalai Annamária az istenek közé kerül”.

A médiatörvény azonban nemcsak a nyomtatott és internetes lapokat regulázhatná, hanem a blogokat is. Így például a médiablog.hvg.hu is csatlakozott a titakozó akcióhoz. ” Üres címlappal ugyan nem tudok előállni, de egy üres bekezdéssel szeretném felhívni a figyelmet a médiatörvény-tervezet veszélyeire” – írják. Akárcsak a hírmédia.hu. De ugyanígy sztrájkolt a piroslap.hu is.

A médiaorgánumoktól beszedett jövő évi bírságokat betervezte a kormány a büdzséjébe. A 150 milliós tételt maximális bírságokkal számítva elegendő 15 médiumot megbírságolnia. De ha csak kisebb tételeket tudnak kiszabni, akár száz lapot, site-ot vagy blogot is megsarcolhatnak.

A törvénytervezet szerint az összevont hírközlési és médiahatóság jövőre 30 milliárd forintból gazdálkodhat, a hozzájuk tartozó Műsorszolgáltatást Támogató és Vagyonbkezelő Alap pedig 63 milliárd.

Műsor-szolgáltatási díjból 5 milliárd forint van betervezve, ebből a TV2 egymilliárdot, az RTL Kluzb 900 milliót, a Class FM 560, a Neo FN pedig 380 milliót fizethet be. (További 1,2-t a helyi műsorszolgáltatól.)

A TV2-re és az RTL Klubra kivetnének egy új adót is “közérdekű kötelezettségvállalás” címén. Ez az éves reklámbevételük 3 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik