Belföld

Intenzív havazás bénítja a fél országot

Nógrádban már nem havazik. Lassan járhatóak az utak. A legfrissebb hírek és a várható időjárás itt!

Havazás és ónos eső: a pénteki és a hétvégi időjárásról itt olvashat!

[15:11] Szivattyúzás és fakivágások Veszprém megyében

Jellemzően fakivágásokhoz és vízszivattyúzáshoz riasztották a tűzoltókat pénteken délután Veszprém megyében. Kővágóörs belterületén okozott problémát az olvadó jég és hó, az ágakra nehezedő, nagy mennyiségű hó miatt pedig több helyen fákat kellett kivágni a megyében. – tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A nemesvámosi elágazónál egy autó feltehetően megcsúszott, emiatt felborult, a balesetben ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

[13:36] – Rekord mennyiségű csapadék hullott, belvízveszély alakulhat ki

Hetven éve nem esett annyi csapadék Magyarországon, mint a novembert megelőző tizenkét hónapban. Az idén országosan 943 milliméternyi eső és hó hullott, ami több mint 60 százalékkal haladja meg a sokéves, 581 milliméteres átlagot. A talaj már teljesen telített, így a következő két hónapban még egy átlagos mennyiségű csapadék esetén is jelentős belvízzel kell számolni. A helyzetet rontja, hogy a decemberi átlagcsapadék 80-90 százaléka az első 3 nap alatt leesett – áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság országos műszaki irányító törzsének közleményében.

A talajok már teljesen telítettek, nem tudnak több csapadékot befogadni, ezért az elkövetkező időszakban minden további eső, vagy hó ott marad a földeken. A következő két hónapban még egy átlagos csapadék esetén is belvizekre kell számítani, ami a mezőgazdasági, és lakott belterületeket is érinti majd. Csütörtökön újból az Alföld középső és déli területeit érte a legtöbb csapadék, a Jászságtól keletre 10-15 milliméternyi eső esett. A belvízzel borított területek nagysága ugrásszerűen emelkedett, jelenleg 168 hektár áll víz alatt, ebből 95 ezer hektárnyi vetés és szántó.

[13:02] – Nógrádban már nem havazik

Nógrád megyében megszűnt a havazás, a főutak latyakosak, a mellékutak viszont havasak, hókásásak – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága az MTI-vel pénteken.

A cég tájékoztatása szerint télies útviszonyok között, de járhatóak az utak. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kopott gumival futó, nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, és órákra megbéníthatják a forgalmat.

A nógrádi főutakon a sózást követően a latyakot ekézik, a zrt. valamennyi munkagépe dolgozik.

[12:40] – Lassan járhatóak az utak Győr-Mosonban

Lassan és nehezen járhatók az utak Győr-Moson-Sopron megyében a reggel óta tartó havazás miatt; a megye több pontján árokba csúsztak járművek, autók ütköztek – közölte a Magyar Közút Zrt. megyei ügyeletese az MTI-vel.

Huszár Tibor elmondta: az 1-es főúton, Győr és Abda között három személykocsi ütközött, egy sérültet szállítottak kórházba a mentők. Győrszemere külterületén kamion autóbusszal ütközött, személyi sérülés ott nem történt.

Győr és Pápa között, a 83-as főúton, Győrszemere belterületén egy darabig elakadt kamionok akadályozták a közlekedést, mert a járművek az emelkedőn nem tudtak felhajtani. Az érintett útszakasz időközben felszabadult.

A megyében nincs járhatatlan út. A főutak hókásásak, a mellékutak letaposott havasak. A több helyütt kialakult jégbordák miatt az autósoknak csúszós útszakaszokkal kell számolniuk.

[12:26] – Csak a téli közlekedésre felkészített járművel induljanak el!

A pénteken országszerte lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt sok fő- és mellékút havas; a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – amely több száz munkagéppel takarítja az utakat – arra kéri az autósokat, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű járművekkel keljenek útra.

Közleményük szerint a 77 üzemmérnökség több ezer dolgozója váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Ennek ellenére, amíg nem szűnik meg a havazás, a társaság nem ígér gyors javulást a közlekedésben.

A Magyar Közút Zrt. Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint a Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest és Nógrád megyében változó intenzitással havazik, Fejér és Heves megye területén inkább havas eső esik. Az ettől keletebbre és délebbre fekvő területeken eső esik. Az Alföldön és Kelet-Magyarországon jelenleg nincs fennakadás a közlekedésben – írták.

Az Útinform 11 órai adatai szerint a 2-es főúton, Katalinpusztánál egy megcsúszott kamion okoz egyre nagyobb forgalmi dugót. Mindkét irányban araszol a forgalom, miután csak egy sáv járható. (MTI)

[11:51] – Már járható a veszprémi 82-es

Ismét lehet közlekedni a 82-es úton, amit a havazásban keresztbe fordult kamionok miatt reggel két helyen is lezártak. A közútkezelő tájékoztatása szerint a megyében megindult az olvadás, de még mindig vannak jégbordás szakaszok, amelyeket folyamatosan szórnak. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megyei útjai járhatóak. Veszprémből a Tapolca felé vezető szakaszon az elakadt autók miatt azonban csak lépésben lehet haladni, a 8-as úton Ajka felé pedig az úton lévő latyakos hó lassítja a közlekedést. A busztársaságok tájékoztatása szerint a megyében a járatok mindenhol elindulnak, de 5-10 perc késésekre számítani kell.

[11:44] – Megindult a forgalom a 86-oson

Megindult a forgalom a 86-os számú főúton, és a Szombathelyen és Körmenden félreállított kamionok is folytathatják útjukat – közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A kamionokat a reggeli órákban azért állították félre, mert a 86-os főút Zala megyei szakaszán több kamion az árokba csúszott, és ezek akadályozták a forgalmat.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közleményében hangsúlyozta: a közlekedőknek továbbra is téli útviszonyokra, csúszós utakra kell számítaniuk, ezért azt tanácsolja, hogy csak az induljon útnak, akinek halaszthatatlan teendői vannak.

[11:06] – Háromnegyed órát is késhetnek a buszok Győr-Moson-Soporonban

40-50 percet is késhetnek a buszok Győr-Moson-Sopron megyében, ahol most is esik a hó. Az összes járat elindul, de késésekre szinte mindenhol számítani kell – tájékoztatott a Kisalföld Volán. A buszok a nagy hó miatt bizonytalan ideig nem közlekednek a pannonhalmi várba. A közútkezelő tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében nincs járhatatlan szakasz, az 1-es úton az ikrényi elágazónál azonban két autó összecsúszott, ezért itt jelenleg csak félpályán halad a forgalom.

[10:30] – Árokban egy busz

Árokba csúszott egy autóbusz Zala megyében, a 76-os főúton, Nagykapornak és Almásháza között – közölte a rendőrség az MTI-vel. A balesetben személyi sérülés nem történt. A jármű műszaki mentését félpályás útlezárás mellett végzik – mondta Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője.

[10:29] – Pest megye a hó fogságában

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain – közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem eléggé óvatosak az autóvezetők.

Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.
Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük. A szóvivő ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is – mondta Lock Erika szóvivő az MTI-nek. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt – tette hozzá.

[10:28] – Folyamatosan takarítják a havat a fővárosban

Hetvenkilenc munkagéppel folyamatosan takarítják a hókotrók és sószóró autók a főváros útjait. A Fővárosi Közterület-fenntartó tájékoztatása szerint Budapesten reggel negyed hét óta változó intenzitással havazik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) munkagépei és 381 munkatársa elsősorban a közösségi közlekedési utakat, a hidakat, felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető utakat takarítják.

A mellékutakat csak azután tudják megtisztítani, ha a főútvonalak már hó- és jégmentesek lesznek, tehát a csapadék megszűnése után 7-8 órával kezdődhet a munka.

Az FKF Zrt. arra kéri a magánházak tulajdonosait, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és jégtelenítsék azokat, de a havat ne az úttestre tolják.

[09:44] – Félreállítják a kamionokat

Zala megyében több kamion csúszott az árokba a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden – közölte a rendőrség péntek reggel az MTi-vel.

A havas, csúszós útviszonyok miatt csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak – fűzte írta Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője a közleményben.

[08:55] – Jégpálya lett Győr-Moson-Sopron megye

Csúszós, havas utakkal találkozhatnak a Győr-Moson-Sopron megyében autózók. Az időjárás miatt több baleset is történt a térségben. A 83-as főúton egy helyközi busz árokba csúszott Győrszemere térségében, de a balesetben senki sem sérült meg. Sopronnál a határnál kamionok ütköztek, az osztrák oldalon egy időre le kellett zárni az átkelőt. A közútkezelő 26 géppel folymatosan tisztítja az utakat. Eddig 3-4 centiméter hó esett, még 5-14 centiméter havat várnak a térségbe. (FH)

[08:54] – Lezárták a 82-est Veszprém megyében

A havazásban keresztbe fordult kamionok miatt két helyen is le van zárva a 82-es főúton. Veszprém után és Cseszneknél nem lehet közlekedni. A közútkezelő tájékoztatása szerint a Veszprém-Tapolca útvonalon Pulánál az út nehezen járható teherautók számára. Jelenleg a megyében a közútkezelő összes gépe az utak megtisztításán dolgozik, nagyobb baleset eddig nem történt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig több mint egy tucatszor kellett elakadt kamionokhoz, személyautókhoz és buszokhoz vonulniuk. A megyében átlagosan 5-10 centiméter hó hullott, estig még egyszer ennyire számítanak.(FH)

[08:32] – Komárom-Esztergom egyelőre még járható

Hajnaltól erős havazás kezdődött Komárom-Esztergom megyében, a főutak még mindenhol járhatók, de ha nem enyhül a hóesés, csak ekézéssel lehet megtisztítani az utak burkolatát – tájékoztatta a közútkezelő diszpécsere pénteken az MTI-t.

[08:22] – Fejér megye is behavazódott

Halálos baleset történt a 8-as út mellett Fejér megyében, a reggeli órákban. Hajnal óta havazik a megyében. Bodajk és Mór térségében 6-7 cm-es a hó. Székesfehérváron ónos eső esik.

Hajnal óta dolgoznak az utakon a Közútkezelő dolgozói. A 81-es úttól nyugatra a legkritikusabb a helyzet egyelőre – mondta Lánczos János, a Közútkezelő Fejér Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője. (FH)

[08:00] – 30 centi hó hullhat Vas megyében

A reggeli óráktól ismét intenzív havazás kezdődött Vas megyében, ahol az előrejelzések szerint a nap folyamán 10-15 centiméternyi friss hó hullhat – közölte pénteken a közútkezelő ügyelete az MTI-vel. Elmondta: Vas megyében egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a 30 centimétert is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

[07:55] – Áll a 86-os út Zalában

Péntek kora reggel óta áll a forgalom a havazás miatt Zala megyében, a 86-os főúton Zalalövő közelében. Ezen a szakaszon több kamion sem tud továbbhaladni – mondta a Független Hírügynökségnek a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Wéber Antal szerint a tűzoltóknak több árokba csúszott személyautóhoz is vonulniuk kellett a hó miatt Zala megyében pénteken hajnal óta.

[06:24] – Nincs fennakadás a vasúti közlekedésben

Nem okoz jelentősebb fennakadást az időjárás pénteken hajnalban, az országban a járatok menetrend szerint elindultak – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.

Havazás és ónos eső: a pénteki és a hétvégi időjárásról itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik