Belföld

Havazás és ónos eső pénteken

Ma még sok helyen csapadékra, hétvégén már szárazabb, fagyosabb időre számíthatunk.

Pénteken reggelre egyre többfelé megszűnik a csapadék, de marad az általában erősen felhős idő. Párássá válik a levegő, elsősorban az ország keleti tájain többfelé sűrű köd képződhet. A hajnali órákban dél felől egy újabb vastag, csapadékot adó felhőzóna közelíti meg térségünket, és reggeli óráktól a Dunántúlon egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. A baranyai térségben elsősorban esőre, az északabbra eső területeken esőre, ónosesőre egyaránt, a nyugati megyékben és a magasabban fekvő területeken gyenge havazásra számíthatunk. Az eleinte gyenge változóirányú szél egyre többfelé keletire, északkeletire fordul, és a Dél-Dunántúlon gyakran megélénkül. A minimum-hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul.

Délután eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható csapadék. Az északnyugati területeken hó, esetleg havas eső, a középső országrészben hó, havas eső, ónos eső, eső egyaránt előfordulhat, az Alföldön és a Tiszántúlon eső várható. Az Északi-középhegység térségében eleinte lehet havazás, majd átmenetileg ónos eső, később egyre inkább eső lesz a jellemző. A Dunántúl nyugati felén valamint a Bakony térségében vastag friss hóréteg is kialakulhat, olykor intenzív havazás mellett. A nap második felétől dél, délnyugat felől egyre többfelé megszűnik a csapadékhullás, felszakadozhat kissé a felhőzet. A déli-délkeleti szél gyenge vagy mérsékelt marad, azonban a Tiszántúl déli vidékein lehetnek élénk széllökések, majd a délutáni óráktól nyugatira-északnyugatira forduló szél a Kisalföldön és a Bakonyban megélénkül, helyenként megerősödik, így ott néhol hófúvásra is számítani kell. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton és északon általában -1 és +4 fok között, délen és keleten 4 és 10 fok között alakul.

Szombatra virradó éjszaka országszerte csökken, felszakadozik a felhőzet, majd a hajnali óráktól nyugat, délnyugat felől ismét várható felhőzetnövekedés, de említést érdemlő csapadék már sehol sem várható. Többfelé párássá válik a levegő, főként délnyugaton és keleten sűrű ködfoltok is képződhetnek, zúzmara-lerakódással. Napfelkelte után a ködből sokfelé rétegfelhő képződik. Az északira forduló szél általában gyenge, vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a vastag hóval borított nyugati megyékben -7 és -10 fok lesz a jellemző hajnali hőmérséklet.

A következő napokban az érkező egyre enyhébb levegő hatására jelentősen megenyhül időjárásunk. Szombaton a feltámadó északnyugati szél felszaggatja a felhőtakarót és szárazabb levegőt szállít térségünkbe. A szárazabb levegő hatására esténként kevesebb lesz a felhő, így a vastag hóval borított (elsősorban nyugati-északnyugati) tájakon kemény fagyokra kell számítani. Helyenként a minimum-hőmérséklet -10 fok alá is süllyedhet. Hétfőtől aztán újból enyhe és egyre nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik térségünkbe, ezért egyre többfelé várható csapadék, mely eleinte nyugaton hó, havas eső, ónos eső formájában jelentkezhet, másutt esőre kell számítani. A légmozgás általában gyenge marad, de hétfőn egy ciklon hatására megélénkülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik