Belföld

Fákat döntött ki a hó Zalában

Körülbelül 15 centiméteres hó esett, a tűzoltóknak több mint hússzor kellett kivonulniuk.

A legnagyobb problémát a hó a 86-os főúton okozta Zalalövő közelében: itt egy emelkedőn nem tudtak felmenni a kamionok, ezért a kora reggeli órákban több kilométeres torlódás alakult ki. A kamionokat a körmendi tűzoltók húzták fel az emelkedőn, amíg az utat meg nem tisztították.

Halász Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának üzemeltetési osztályvezetője elmondta: egy sószóró jármű már a kora reggeli órákban elindult a 86-os út érintett szakaszához, de útközben az árokba csúszott. A forgalom a késő délutáni órákban indult meg.

A megyében több mint tíz közlekedési baleset történt pénteken hajnaltól délutánig a hó miatt, de személyi sérülés egy esetben sem volt. A tűzoltóknak árokba csúszott személyautókat kellett menteniük – tájékoztatott Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. A havazás miatt kidőlt fákat tíz esetben kellett eltávolítaniuk az utakról.

Zala megyében az utak járhatóak, a forgalom elől elzárt településekről és áramkimaradásról a katasztrófavédelem munkatársainak nincs tudomása.

Országszerte összesen 146 riasztásuk volt kora estig a tűzoltóknak az időjárás miatt. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője úgy tájékoztott: 113 esetben vizet kellett kiszivattyúzniuk elöntött helyekről a tűzoltóknak, hét nagyobb balesetnél is szükség volt a segítségükre, illetve kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A legtöbbször Bács-Kiskun, Békés, Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében kellett kivonulniuk. Bács-Kiskun megyében egyébként az emelkedő belvíz miatt készültség van, ott a megyei ügyelet megerősített létszámmal dolgozik. Az országban jelenleg nincs információja az OKF-nek járhatatlan utakról.

Havazás és ónos eső: a pénteki és a hétvégi időjárásról itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik