Belföld

Elutasították Hagyó fellebbezését

A volt szocialista főpolgármester-helyettes február közepéig előzetesben marad.

Jogerős Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatásának meghosszabbítása, a Fővárosi Bíróság ugyanis elutasította a korábbi politikus fellebbezését. A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt döntött úgy, hogy az egykori városvezetőnek 2011. február 17-ig börtönben kell maradnia, ezt a határozatot hagyták helyben.

A Fővárosi Bíróság szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy fennáll Hagyó Miklósnál az előzetes letartóztatás általános feltétele. A volt politikus esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve az, hogy az adatok alapján bővülhet a cselekmények köre és súlyosbodhat a büntetőjogi minősítése. Az indoklás szerint az is megalapozza az előzetes letartóztatásban tartást, hogy a cselekmények hosszabb ideig tartottak és szervezettséget mutatnak, annak lehetőségét pedig nem tudják kizárni, hogy Hagyó Miklós társait és tanúkat befolyásoljon, valamint a bizonyítékként szereplő megbízási szerződéseket, számlákat, okiratokat megsemmisítse.

Mint ismert, Hagyó Miklóst márciusban vették őrizetbe a rendőrök, mert a gyanú szerint arra vette rá a BKV egyes vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szerződéseket kössenek. Emellett felmerült a gyanú, hogy egy cég rajta keresztül jutott jogtalanul 40 millió forinthoz, mivel a volt szocialista főpolgármester-helyettes nyomására a BKV igazolt egy el nem végzett munkát. Ezen felül azzal is gyanúsítják, arra utasította a BKV Zrt. vezetőit, hogy egy tanácsadó céggel szerződést kössenek egy tanulmány elkészítésére. Ezt a közlekedési társaság ki is fizette, pedig ezt az összeget Hagyónak kellett volna rendeznie a főpolgármesteri hivatal által biztosított költségkeretéből.

Hagyó Miklóst augusztus végén újabb bűncselekménnyel gyanúsította meg az ügyészség: a volt főpolgármester-helyettesnek már zsarolás miatt is felelnie kell. Eszerint hivatali helyzetével visszaélve 2008 márciusában arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV Zrt. megbízott vezérigazgatóját, hogy évente 15 millió forintot adjon át neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik