Belföld

Orbán: az élet hozta a feladatokat

Orbán Viktor szerint a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség feladatait az élet szabta meg: szerződésmódosítás, pénzügyi válság, gazdasági kormányzás és gazdaságpolitikák koordinációja, romaügyek, elmaradt, lelassult bővítési kérdések.

A kormányfő azután tett közös sajtónyilatkozatot Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament (EP) elnökével, hogy az EP elnöke és frakcióvezetői a magyar EU-elnökségről egyeztettek a magyar kormánnyal csütörtökön Budapesten. „Nem mi választottuk ezeket az ügyeket, az élet hozta, de nekünk kell velük megbirkózni” – közölte Orbán Viktor a tanácskozás utáni sajtónyilatkozatában. Megismételte: az Európai Unió az elmúlt húsz év legnehezebb évére készülhet, a magyar elnökségeknek pedig az a dolga, hogy ezeket a nehézségeket segítse kezelni.

Az EP súlya jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ezért a sikeres elnökséghez jó együttműködésre van szükség a parlamenttel. Felidézte, hogy a frakciók mindegyikével tárgyalt már a csütörtöki találkozó előtt is, ezért a magyar EU-elnökség “parlamenti dimenziója” is előkészítettnek mondható. A magyar prioritásokról jószerivel semmilyen vita nem alakult ki, azokat ugyanis az élet szabta meg – jegyezte meg.
Orbán Viktor jelezte, megállapodtak a lengyel miniszterelnökkel, hogy biztosítják a magyar és a lengyel elnökség közötti folyamatosságot, és egy sajátos, lengyel-magyar duót hoztak létre. “Saját magunk mellett lengyel barátainkra is számíthatunk a következő fél évben, ahogy ők is számíthatnak majd ránk” – tette hozzá. Jerzy Buzek sajtónyilatkozatában elmondta: óriási lehetőség a magyar és a lengyel kormány számára, hogy 2011-ben egymás után tölthetik be az EU soros elnöki posztját, ilyen a legközelebb legfeljebb 12-13 év múlva fordulhat elő.

Hangsúlyozta: Magyarország felkészült a januárban kezdődő elnökségére, amely “kiváló hat hónap” lesz. A magyar elnökségi program célkitűzéseit az egyeztetésen az EP minden frakciója támogatta – emelte ki, hozzátéve: ezek a célok nemcsak Magyarország, hanem az egész EU szempontjából rendkívül fontosak, és hozzájárulhatnak a gazdasági válságból való kilábaláshoz, a munkahelyteremtéshez és az integráció mélyítéséhez.

Az EP elnöke szerint az erős Európai Unió építéséhez megfelelő finanszírozás szükséges, és bár jelenleg, a megszorítások idején a tagállamok óvatosabbak, a válság után, két-három év múlva más lesz a helyzet. Megjegyezte: az EP jelentősége az elmúlt időben sokat emelkedett, ezért az együttműködés a soros elnökséget betöltő tagállammal fontosabb számukra, mint valaha. Az EP természetesen Magyarországgal is szoros együttműködésre készül – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik