Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulhat a Népszabadság

Ha változatlan formájában fogadja el a parlament a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot, akkor a Népszabadság az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul - írja a lap.

A Népszabadság úgy fogalmaz: “lapunk az Alkotmánybírósághoz fordul, ha ebben a formájában fogadná el a parlament a törvényt, mivel úgy gondoljuk, a sajtószabadság ilyen mértékű korlátozása alkotmányosan nem indokolható”. A kilátásba helyezett szankció ugyanis rendkívül szigorú és aránytalan, mert egy 25 millió forintos bírság miatt egy médium működőképessége is veszélybe kerülhet – érvel a lap.

A lap bírságolási lehetőségekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy a 2011-es költségvetési törvényjavaslatban bírságként előirányzott 150 millió forint bevétel négyszerese az idei tervnek.

A Népszabadság aggályosnak tartja azt, hogy az új Médiatanács túl általánosan megfogalmazott magatartási szabályok betartását kérné számon. Ezzel kapcsolatban a lap az AB egy 1995-ös határozatát idézi: “ha valamely jogszabály törvényi tényállása túl elvont, túl általános, akkor a jogszabály lehetőséget ad a szubjektív jogalkotói döntésre, a különböző jogalkalmazók eltérő gyakorlatára, a jogegység hiányra. Ez csorbítja a jogbiztonságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik