Belföld

Vörösiszap: megkezdődött az első kártérítési per

A MAL Zrt. ügyvédje szerint nem terheli őket jogi felelősség, a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozták.

Megkezdődött a vörösiszapömlést követő első kártérítési per kedden a Fővárosi Bíróságon; Konkoly József devecseri lakos csaknem 20 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést kérve nyújtott be keresetet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. ellen.

A tárgyalás első napján Hidasi Gábor felperesi ügyvéd ismertette a keresetet, amelyben arra kérték a bíróságot, hogy ítéljenek meg a felperesnek 19 millió 327 ezer forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést. A kereset szerint az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során Konkoly József háza és annak berendezése teljesen elpusztult, az épületet bontásra ítélték, a kár bekövetkezéséért pedig a MAL Zrt. felelős. Az ügyvéd úgy véli, a kártérítés jogalapját olyan közismert tények képezik, amelyeket a felperesnek felesleges bizonyítania.

Az alperes jogi képviselője, Ruttner György szerint azonban a felperesnek kell bizonyítania, hogy a kárt a MAL Zrt. jogellenesen és felróhatóan okozta. Azt mondta, a céget jogi felelősség nem terheli, a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozták. Ruttner György a felperes keresetének elutasítását kérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik