Belföld

Réthelyi: a nők helytállását akarja elismerni a kormány

Administrator
Administrator

2010. 11. 30. 12:23

Mégsem változnak a szolgálati idő számítási szabályai: nem esik ki a tanulmányi idő.

A kormány édesanyák kettős helytállását ismeri el azzal a példa nélküli kedvezménnyel, hogy korhatár nélkül nyugdíjba mehetnek, akik 40 évig járulékfizetői voltak a nyugdíjrendszernek. Ezt a nemzeti erőforrás miniszter mondta az erről szóló törvényjavaslat expozéjában.

Réthelyi Miklós közölte, a javaslat erősítené a generációk közti együttműködést. Az elmúlt nyolc év rossz kormányzása szembe fordította egymással a társadalom csoportjait, a fiatalokat az idősekkel, a gyermekeseket a gyermektelenekkel és szétzilálta a családokat.

A miniszter elmondta: legalább 32 év munkaviszonyt is elég igazolni, ha a 40 évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától. Felidézte, félreértésre is okot adott, hogy sokan kifogásolták: a tanulmányi idők kiesnek a beszámítható időből.

A szolgálati idő számítási szabályok nem változtak, továbbra is figyelembe kell venni a szakmunkástanuló időt, a felsőoktatás nappali tagozatán 1998 előtt folytatott tanulmányok idejét, az ápolási díj, valamint a munkanélküli ellátás idejét.

A bevezetendő új kedvezménnyel – a nyugdíjkorhatár elérésekor megállapított ellátásokhoz viszonyítva – akár 6-10 évvel hosszabb nyugdíjfolyósítási idő keletkezik. Ezt járulékfizetéssel kell megalapozni, ezért nem vehető figyelembe a járulékfizetéssel nem fedezett idő.

Réthelyi Miklós fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az öregségi nyugdíj jogosultsági feltétele nem változik, ahogy a korhatár előtti nyugdíjazásé sem. A jövőben választhatnak a nyugdíj előtt álló nők, eldönthetik, hogy melyik kedvezményt veszik igénybe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.