Belföld

Négyszázalékos növekedést ígért Medvegyev

Négyszázalékos növekedést ígért Oroszországnak az idei évre Dmitrij Medvegyev orosz államfő parlamenti évértékelő beszédében.

Elmondta, hogy az inflációt három éven belül 4-5 százalékra akarják leszorítani, az idei éves 8 százalékos előrejelzés helyett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségvetési hiányt csökkenteni kell ahhoz, hogy az orosz gazdaság hatékonyan fejlődhessen.

Az orosz költségvetés egy évtizede most másodszor mutat deficitet, rendszerint többletet halmoz fel. Jelenleg a hiány a GDP 2,1 százaléka, de úgy becsülik, hogy ez az év végéig 4,6-ra nő.

Oroszország ötéves ambiciózus terv keretében olyan jól menő állami cégekben és bankokban akar részesedést eladni, mint a Rosneft, a Sberbank vagy a VTB bank, hogy ezzel mintegy 60 milliárd dollárt gyűjtsön az államkincstár számára.

Medvegyev arra is kitért, hogy az állami közigazgatásban dolgozók sokszor olyan tulajdonnal rendelkeznek, amely nem kapcsolódik posztjukhoz. „A hatósági személyeknek nem szabadna gyár-, lap-, vagy gőzhajó-tulajdonosnak lenniük” – mutatott rá.

Az orosz hazai össztermék 3,9 százalékkal nőtt októberben éves szinten a szeptemberi 2,2 százalék után. Az októberi GDP-növekedés hajtóereje a tőkebefektetések bővülése volt.

Oroszország GDP-je tavaly mintegy 8 százalékkal csökkent, míg az idén várhatóan négy százalékkal nő. Az idei bővülést azonban veszélyezteti, hogy továbbra is igen mérsékelt a belföldi kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik