Belföld

A felmelegedés korlátozásáért harcol Magyarország

A mexikói klímacsúcson a Magyarországot képviselő delegáció a megbeszélések legfontosabb céljaként „a globális felmelegedés 2 Celsius fokban történő limitálását tartja” - közölte kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az ENSZ klímakonferenciáján az NFM Klíma- és Energiaügyért felelős Államtitkárságának delegációja képviseli Magyarországot. A magyar delegáció támogatja azokat a javaslatokat és felvetéseket, amelyek egy hosszú távon fenntarthatóságot biztosító megállapodáshoz vezetnek.

A közlemény szerint a tanácskozáson „remélhetőleg születik egy olyan kiegyensúlyozott döntéscsomag, amely jó alapot szolgáltat a tárgyalások 2011-es, magyar és lengyel EU elnökség alatti folytatásához, és hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, a globális felmelegedés mértékének visszafogásához.”

A NFM szakértőinek megítélése szerint „a legnagyobb kihívást az jelentheti a klímacsúcson résztvevő országok delegációi számára, hogy egy olyan megoldás körvonalait vázolják fel, amely mind a fejlett, mind a fejlődő országok számára elfogadható, fenntartható és tagállami szinten is megvalósítható intézkedések útján megoldást jelent a globális problémák visszaszorítására.” A közlemény szerint „Magyarországnak is elemi érdeke a globális klímaváltozási trendekbe történő sikeres beavatkozás, a hazai cselekvés ezen felül a nemzetközi emisszió-kereskedelem révén többletforrásokat is hozhat, amelyek klímapolitikai célokra, többek között az épület-energiahatékonyság javítására fordíthatók.”

A 16. ENSZ Klímaváltozási Konferencia november 29-én kezdődött a mexikói Cancúnban, és december 10-ig tart. A tanácskozás legfőbb célja, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet egy új nemzetközi megállapodással váltsa fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik