Belföld

Orbán nem kér kioktatást Gyurcsánytól – szópárbaj a Házban

A volt miniszterelnök a parlamentben kérdezte a kormányfőt.

“Nyugatos demokráciát akar, vagy keleti tekintélyelvű rendszert?” – tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc a kormányfőnek címezve. A volt miniszterelnök szerint Orbán rombolja a polgári Magyarországot, valamint felkérte a kormányfőt, hogy adja meg a döntés jogát a népnek az új alkotmány és a magánnyugdíjpénztárak államosításának ügyében. Végezetül megkérdezte a jelenlegi miniszterelnököt, hogy miért fél saját népétől?

Orbán válaszát azzal kezdte, “az beszél a félelemről, aki fél”, az MSZP részéről ez pedig az elszámoltatástól való félelem. Nehéz lehet ehhez hozzászokni, 8 évig ugyanis semmiért nem kellett felelősséget vállalniuk – tette hozzá. Az új alkotmány létrehozásának ügyében elmondta, arra az MSZP hívta fel korábban a figyelmet. Az Országházban a köz érdekében kell a munkát végezni, a választók pedig erre megadták a felhatalmazást – mondta a miniszterelnök.

“Ön ellopja hárommillió embernek a pénzét, és ön erre büszke. Én az Ön helyében szégyellném magam” – reagált viszontválaszában Gyurcsány. Szerinte az emberek nem adtak felhatalmazást arra, hogy a kormány ellopja az emberek pénzét. Fenyegetés helyett kérje a nép támogatását az új alkotmányra – tanácsolta a miniszterelnöknek. “Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva, és főleg ne legyen tolvaj!” – zárta szavait a volt kormányfő.

“Tisztesség ügyében nem kérünk kioktatást az MSZP-től” – reagált Orbán Viktor. “Én megértem, hogy önök bátor emberek: elég bátrak voltak, hogy kardlapoztassanak, emberekre vadásszanak gumilövedékkel, kilőjék ártatlan tüntetőknek a szemét, elég bátrak voltak, hogy meghamisítsák a költségvetést, hogy orránál fogva vezessék az egész országot” – sorolta, hozzátéve, hogy “mi ebből a bátorságból nem kérünk”. Mi csak egyszerűen kijavítjuk az önök hibáit, eltakarítjuk a romokat, és megújítjuk Magyarországot – mondta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik