Belföld

Cséfalvay: elhibázott a 1998-as nyugdíjreform

Az államtitkár szerint elkezdődhet az állami nyugdíjpillér átalakítása.

Az Országgyűlés előtt lévő nyugdíjtörvények elfogadásával megkezdődhet az állami nyugdíjpillér átalakítása – mondta hétfői parlamenti expozéjában Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot indokolva az államtitkár kifejtette: az alapvetően elhibázott 1998-as nyugdíjreform miatt oly mértékben nőtt meg az állami nyugdíjkassza hiánya, hogy azt a kormánynak már nem állt módjában kezelni.

Hozzátette: az állami nyugdíjalap 900 milliárd forintos hiánnyal zárná a következő évet, ami megengedhetetlen, ráadásul a konvergenciaprogramot is veszélyeztetné. Így sürgető, strukturális változásokat magukban foglaló döntéseket kellett és kell hozni az Országgyűlésnek – mondta Cséfalvay Zoltán, megjegyezve, hogy a Ház előtt fekvő javaslattal orvosolhatók a vegyes nyugdíjrendszer problémái, és elkezdődhet az állami nyugdíjpillér valódi átalakítása.

Úgy fogalmazott: a döntés következményeként megszűnhet “a működési és bizalmi deficittel küzdő” tőkefedezeti második pillér, ugyanakkor felértékelődik az önkéntes harmadik pillér.

A magánnyugdíjpénztárakról szólva az államtitkár kijelentette: kedvező feltételek, garantált ügyfélkör mellett is pazarlóan működtek, irreálisan magas vagyonkezelői díjat és működési költség szedtek, de ennek ellenére sem tudtak jelentős reálhozamot elérni, a megtakarítások védelmére pedig állami garanciát élveztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik