Belföld

Nyugdíj-ügy: már a Parlamentben is erről vitáznak

A Ház a jövő héten tárgyalja a magán-nyugdíjpénztári változásokról szóló és a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tévő javaslatokat.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint hétfőn és kedden biztosan lesz ülés, szerdán viszont csak akkor ül össze a Ház, ha a Fidesz által kezdeményezett házszabálytól eltérést nem fogadja el a képviselők négyötöde. Mivel azonban az ellenzéki pártok már jelezték, hogy ezt nem támogatják, a Fidesz indítványa várhatóan nem kapja meg a szükséges többséget. Az előzetes információk alapján emiatt egy kétnapos és egy egynapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten.

A Ház hétfőn lefolytatja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett: a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

A Parlament megtárgyalja azt a törvénjavaslatot is, amely lehetővé teszi, hogy a nők negyven évnyi munkaviszony után korkedvezménnyel nyugdíba mehessenk.

Ha lesz szerdán ülés, akkor azon várhatóan lezajlik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások részletes vitája is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik