Belföld

Demonstráció a nőket érő erőszak ellen

A párkapcsolati erőszak következtében elhunyt nőkre emlékeztek a "16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen" elnevezésű kampányt megnyitó felvonulás résztevői vasárnap Budapesten.

Magyarországon az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvántartása szerint az idén eddig 42 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. A partnerük vagy volt partnerük által bántalmazottak száma becslések szerint eléri a félmilliót. Minden ötödik nő él vagy élt már olyan kapcsolatban, ahol rendszeres testi bántalmazást szenvedett el, és még mindig hetente egy nő veszíti életét ilyen körülmények között. A családok jelentős részében jelen van a testi és lelki terror.

A vasárnapi rendezvényen azokról a nőkről emlékeztek meg, akik 2009. novembere óta vesztették életüket férjük, partnerük bántalmazása miatt. A “néma tanúk” sziluettjeit a vonulók a Vörösmarty térre vitték, ahol mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére. A piros színű, emberformájú sziluetteken az elhunyt életkora és halálának körülménye volt olvasható.

Az Európai Unió országaiban a nők 45 százaléka valamikor az élete során már elszenvedett férfierőszakot, 40-50 százalékukat érte munkahelyi szexuális zaklatás, és minden ötödik európai nőt ért családon belül férfierőszak – ismertette az Európai Női Lobbi november 25-én nyilvánosságra hozott, a nők elleni férfierőszakról szóló helyzetjelentését Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetségének tagja a felvonulás előtti tájékoztatón.

Közlése szerint az Európai Unió 27 tagországában a párkapcsolati, családon belüli férfierőszak éves költsége – egészségügy, jogi és egyéb költségeket összesítve – 16 milliárd euró, azaz 4320 milliárd forint.

Juhász Borbála szavai szerint a 21. századi Európában a nők elleni férfierőszak a nők emberi jogainak megsértése. “Mégis tolerálják, mivel az erőszak részben láthatatlan és jelentősen alulbecsült, az ügyet trivializálják, az elkövetők büntetlenül megússzák, az államok nem védik meg megfelelően a nőket a férfierőszaktól” – fogalmazott. Megítélése szerint válság idején a nők és a lányok bizonyítottan nagyobb erőszaknak vannak kitéve.

A nők elleni férfierőszak lehet a többi között szexuális, családon belüli – ebbe beletartozik a partnerkapcsolati – erőszak, zaklatás, prostitúció. A női lobbi ajánlása szerint egyebek mellett “a fiúk férfiképét kevésbé erőszakossá szabad formálni, az áldozatokat védelmezni szükséges, az elkövetőket felelősségre kell vonni”. A gyermek-elhelyezési pereknél és a láthatásnál a gyermek és a nők biztonsága a legfontosabb – tette hozzá.

Az Európai Női Lobbi – amelynek egyik tagszervezete a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség – a legnagyobb európai uniós ernyőszervezet, több mint 2500 női civil szervezetet képvisel.

AJÁNLOTT LINK: A NANE Egyesület sajtóközleményei (http://groups.google.com/group/nane_egyesulet_sajto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik