Belföld

Változhat a gyógyszertámogatás

Nem kellene fizetni a beteg kisgyermekek gyógyszereiért.

Az egészségügy átalakításáról szóló Semmelweis Terv készítői megfontolandónak tartanák, hogy a gyermekek adott életkoráig az állam részben átvállalja a gyógyszerek költségét – írja a Világgazdaság. Ez szerintük kedvezően hatna a születésszámra is.

A lap szerint nagyobb árengedményekre ösztönöznék a gyógyszerek gyártóit is azzal, hogy preferált referenciaársáv-rendszert alakítanának ki a generikus (lejárt szabadalmi védettségű), kémiai úton előállított gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására.

A hónap elején szakmai konzultációra bocsátott vitairat készítői számolnak a lejárt szabadalmi védettségű biológiai készítmények másolatainak (biosimiler) piacra kerülésével is, amelyben jelentős tartalékok vannak.

Szóba jöhet, hogy a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer – ebben minden biztosított betegnek az adott betegségre rendelt orvosság után egyforma tb-támogatás jár – megváltozik. Az orvosokat nem büntetnék, hanem anyagilag ösztönöznék a költséghatékony gyógyszerrendelésre.

Állami szakmai háttérintézmény koordinálásával betegtájékoztató programokat indítanának.
A vitairatból kitűnik a közgyógyellátási rendszer megváltoztatásának szándéka is annak érdekében, hogy a településenként jelenleg meglévő különbségek megszűnjenek – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik