Belföld

Több mint 10 centis hóra ébredhetünk szombaton

Délen nem valószínű, hogy megmarad a lepel. Az éjszakai-reggeli órákat kivéve 0 fok fölött alakul a hőmérséklet.

Pénteken eleinte változóan felhős idő lesz, majd a naposabb helyeken is erősen megnövekszik a felhőzet. A délutáni óráktól kezdve délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék: kezdetben gyenge eső, majd nyugaton és északon főként havazás, havas eső, míg keleten és délen továbbra is főként eső valószínű. Az északkeleti területeket a csapadék csak az éjszakai órákban éri el. Az időnként élénk lökésekkel kísért keleti szél a Dunántúlon fokozatosan északkeletire fordul. A legmagasabb hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul.

Szombatra virradó éjszaka többnyire borult lesz az ég az ország felett. Eleinte sokfelé várható havazás, havas eső, a Dél-Alföldön eső, majd a csapadék egyre inkább az északi területekre korlátozódik, ekkor már nagyrészt havazásra számíthatunk. A reggeli órákig nagyjából a Pécs–Dunaújváros–Záhony vonaltól északnyugatra 8 centiméteres hóréteg kialakulására számíthatunk. A Közép-Dunántúlon és a magasabb területeken élők számíthatnak a vastagabb hórétegre. Ettől a vonaltól délkeletre is számíthatunk hóesésre, de a megmaradásra egyre kisebb az esély. A Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon pedig a délnyugati szelet kísérhetik erős lökések. A Bakonyban viharos széllökések is előfordulhatnak, ott hófúvásra is számítani kell. A hajnalra általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Délután változóan, északkeleten erősen felhős lesz az ég. A Dunántúlon pár órás napsütésre is számíthatunk, de a nyugati határszél szélvédett területein tartósabban párás maradhat a levegő. Az északkeleti megyékben többfelé, másutt csak néhol fordulhat elő gyenge havazás, egy-egy hózápor. A Tiszántúlon hódara illetve havas eső zápor is előfordulhat. Az élénk, néhol erős nyugati, északnyugati szél napközben délnyugatira fordul és jelentősen mérséklődik. A legmagasabb hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul.

A továbbiakban igen változékony időszak elé nézünk. Az ország túlnyomó részén számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra, amely a kisebb vízfolyásokon áradásokat, illetve a belvízgondok súlyosbodását idézhetik elő. A légmozgás gyakran megélénkül, időnként megerősödik. A mostani számítások szerint hőmérsékleti szempontból kettősség alakul ki hazánkban: északon és nyugaton általában 0 és 3 fok körül, ezzel szemben délen, délkeleten általában 5, 6 fok közelében, szerdán 13 fok körül alakulhat a napi csúcshőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik