Belföld

Pozitívan fogadta a Semmelweis Tervet a szakma

A szervezetek szerint ésszerűsíteni kell az egészségügyi ellátó rendszert, és arra is felhívták a figyelmet, hogy emberi erőforrásban komoly gondok vannak.

Pozitívan értékelték az egészségügyi államtitkárság Semmelweis Tervét a szakmai szervezetek vezetői, miután egyeztettek annak részleteiről Szócska Miklós államtitkárral pénteken.

Szócska Miklós a konzultáció után arról számolt be: a szakmai szervezetekkel megvitatták az ezévi “túlélőcsomag” megfelelőségét és a technikai részleteket, valamint a jövő évi finanszírozást. Az egészségügyért felelős államtitkár negyedévente találkozik majd az ágazati képviselőkkel és közös munkát ígért többi közt a betegutak átszervezésében. Hozzátette: a Semmelweis Terv vitairatának véglegesítésénél figyelembe veszik majd az elhangzott javaslatokat. Kérdésre válaszolva arról is beszélt: idén egy hónappal több pénzügyi forrás jut az intézményeknek, ami jövőre 12 hónapra oszlik el, az egészségügyi dolgozók pedig minimális bérkorrekcióra is számíthatnak.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg szövetség képviseletében előremutatónak nevezte az együttműködést, az átszervezés kapcsán pedig azt kérte, hogy az így megtakarított pénz maradjon a rendszerben. Szerinte a legnagyobb prioritásnak a humán erőforrás megtartásának kell lennie.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke fontosnak nevezte a jogszabályi változásokat és a pénzügyi segélycsomagot, amellyel elhárították az életveszélyt az ágazatban.

Eszenyi Géza, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért nevében úgy nyilatkozott: nem lehet egy év alatt rendbetenni az egészségügyet, de a Semmelweis Terv alkalmas arra, hogy meginduljon a változás. Felhívta a figyelmet, hogy a dolgozók “kiégettsége” gyakran nagyobb probléma a vidéki kórházakban, mint a pénzhiány.

Az Egyetemi Klinikák Szövetségének képviseletében Jákó Kinga üdvözölte az előrehaladást, szerinte a szakmai partnerség és a transzparencia eredményre fog vezetni.

Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke pedig azt emelte ki: az országos betegjogi központ létrejöttével könnyebben lehet rendezni a vitás ügyeket, egy működőképes felelősségbiztosításra támaszkodva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik