Belföld

Jobbik: elég volt a személyre szabott törvényhozásból!

A párt elfogadhatatlannak tartja többi közt a "Lex Borkait" és a "Lex Szapáryt" is.

Elfogadhatatlannak tartja a Jobbik, hogy a kormánytöbbség a hozzá közel állók kedvéért “személyre szabott” törvénymódosításokat fogad el. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: “az oligarchák” helyzetbe hozása “a legrosszabb, vérbolsevik időket idézi”, és végső soron az ország balkanizálódásához vezethet.

A jobbikos politikus példaként hozta, hogy Szász Károly és Sáray Éva – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi és jelenlegi, 2004-ben jogellenesen menesztett vezetői – mentesülnek a 98 százalékos különadó hatálya alól. (Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője zárószavazás előtti módosító indítványával kezdeményezte, hogy a különadó alapjából vegyék ki azokat az összegeket, amelyeket bírósági határozatban állapítottak meg a jogviszony 2005. január 1-jét megelőző megszűntetésének jogellenessége miatt.)

Kifogásolta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökévé megválasztott Járai Zsigmond fizetését 300 ezer forintról bruttó 1,2 millióra emelnék. Helytelenítette továbbá, hogy a kormánytöbbség törvénymódosítást indítványozott, amelynek alapján a hetvenedik életévét már betöltött Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója – ha a kormányfő felmentést ad az életkori korlát alól – washingtoni nagykövet lehet.

Z. Kárpát Dániel végül emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP korábban egy alkotmánymódosítási javaslatának pontosítására kényszerült Borkai Zsolt győri polgármester érdekében, akit egy – a fegyveres testületektől leszerelők passzív választójogát öt évig korlátozni szándékozó – kormánypárti indítvány átmenetileg eltiltott volna a politikai tevékenységtől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik