Belföld

BKV: felesleges hisztériakeltés a sztrájkfenyegetés

A dolgozók megkapják a juttatásaikat idén, az úgynevezett pénzmaradványról pedig még zajlanak az egyeztetések.

A Népszabadság pénteken arról számolt be, hogy karácsonykor leállhat a budapesti tömegközlekedés, mivel a BKV dolgozói a sztrájktól se riadnak vissza, ha nem kapják meg éves bérük maradványrészét.

A közlekedési vállalat közleménye szerint a dolgozók a december 8-i bérfizetés alkalmával megkapják a novemberi pénzüket és minden egyéb, a munka törvénykönyvében és a Kollektív Szerződésben rögzített juttatást, így a cafetériát, a pótlékokat, a túlórapénzeket vagy éppen az év végi karácsonyi étkezési utalványokat. Ráadásul – a korábbi évek gyakorlatát megtartva – még a januári fizetéssel esedékes decemberre járó melegétel-utalványokat is ebben az évben vehetik fel a dolgozók – közölték.

A BKV közleménye szerint a vita most arról szól, hogy az üzleti tervhez képest megtakarított pénzzel, tehát az éves pénzmaradvánnyal mi történjen. A szakszervezet azt szeretné, ha ezt szétosztanák a dolgozók között, és a Kollektív Szerződésben rögzített juttatáson felül kapnák meg, de erről még zajlanak az egyeztetések december 11-ig. A BKV szerint ez a vita nem a dolgozók alapfizetéséről és egyéb szokásos juttatásairól, hanem extrajuttatásról szól, ezért “emiatt sztrájkkal fenyegetni a budapestieket teljesen alaptalan és indokolatlan”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik