Belföld

Szócska Miklós mértékkel államosítana

Az egészségügyi államtitkár terve megosztja a Fidesz vezette megyéket.

Sem vizitdíjat nem tervez az egészségügyi államtitkárság, sem az ellátási csomagok szűkítését. A következő egy évben viszont jó néhány kórház állami kézbe kerül – mondta Szócska Miklós a ma megjelent Figyelőnek.

Az egészségügyi államtitkár szerint belefér a szakmai vita kategóriába, hogy Mikola István, az első Orbán-kormány szakminisztere “némely kérdéskörben” az övétől eltérő álláspontot képvisel. […] “Az egészségügy átalakításáról szóló Semmelweis Terv aligha az egy helyben toporgás dokumentuma. Az átalakítások sebességén már lehet vitatkozni.” – tette hozzá.

Szócska szerint abban mindenki egyetért, hogy a jelenlegi ellátó rendszert korszerűsíteni kell. A “nagytérségi, körülbelül három megyére kiterjedő egészségszervező igazgatóságokat” hoznak létre. A megyei és intézményi vezetőkkel már zajlanak a tárgyalások.” Ezek az intézmények állami tulajdonba kerülnek, de “azonnali tömeges” államosítás nem lesz.

Közben a Népszava arról ír, hogy a Semmelweis Terv “megosztja a Fidesz vezette megyéket”. A hierarchikus struktúra több kormánypárti helyi érdeket sérthet, hiszen az egészségügy gondjait sok helyen holdingok létrehozásával, jelentős anyagi ráfordításokkal igyekeztek orvosolni a helyhatóságok.

Ilyen a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos által vezetett Debrecen. A Népszava szerint nem nyugodna bele egy államosítással járó átszervezésbe Kósa Lajos. A debreceni polgármester úgy nyilatkozott: a megyei és nem a nagytérségi ellátórendszerben hisz.

AJÁNLOTT LINK

Szálka a fideszeseknek Szócska terve?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik