Belföld

Szilvásy György szerint ő nem ártott az UD Zrt.-nek

A volt titokminisztertől négymillió forintos, nem vagyoni kártérítést követelnek.

Meghallgatta Szilvásy Györgyöt a Fővárosi Bíróság. A pert az UD Zrt. indította a volt titokminiszter ellen jó hírnév megsértése miatt. Szilvásy szerint nem követett el jogsértést, az előírások szerint tájékoztatta a lehallgatási ügyről a nyilvánosságot. Az UD Zrt. összesen négymillió forintos, nem vagyoni kár megtérítését követeli a volt szocialista minisztertől.

A felperesek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, az azóta lemondott Laborc Sándornak a feljelentése nyomán a biztonsági cégnél tartott házkutatás után Szilvásy György politikai célzatú, valótlan tartalmú sajtókampányt folytatott az UD Zrt. ellen, amivel súlyos károkat okozott a cégnek, illetve vezetésének, és ellehetetlenítette azt.

Az UD Zrt. mostani és egykori vezetői – Tóth János és Horváth József, akik az ügyben ugyancsak felperesek – a tárgyaláson elmondták: Szilvásy György titokminiszterként tett nyilatkozatai egzisztenciálisan és egészségileg is tönkretették őket. Szilvásy György kijelentései után szinte “hazaárulóként” tekintettek rájuk, ügyfeleik 95 százaléka felmondta velük a szerződést.

Szilvásy György azt mondta, soha nem állította tényként, hogy az ügyben indult feljelentés által érintettek bűncselekményeket követtek el, csupán azt hangsúlyozta akkor, hogy ennek gyanúja áll fenn. Mint megjegyezte, Tóth Jánosra és Horváth Józsefre nézve semmiféle kijelentést nem tett, nevüket nem is említette.

A volt titokminiszter közlése szerint a felperesek hívták fel a figyelmet arra, hogy eljárás indult ellenük, ő csak a feljelentés után két héttel beszélt a feljelentés tartalmáról. Amikor a törvényi előírások alapján tájékoztatta a nyilvánosságot, akkor már az újságok tele voltak az UD Zrt.-vel – mondta Szilvásy György, hozzátéve, hogy mindig csak tényekről beszélt.

Hangsúlyozta, gondosan ügyelt arra, hogy az ügyben mindig jelezze, gyanú szerinti kijelentéseket tesz. Nem igaz, hogy tényként kezelt volna dolgokat, csupán a feljelentés tényét kezelte így – közölte Szilvásy György. Az ügyben a következő tárgyalást 2011. március 28-án tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik