Belföld

Alkotmányos jog a nyugdíj

Kolláth György: Magyarországon alanyi jog a nyugdíjellátás, ami bíróság előtt kikényszeríthető.

A nyugdíj az Alkotmánybíróság határozatai szerint mindenkit megillető alapvető jog, korlátozni csak kivételes esetben lehet – mondta az alkotmányjogász. Szerinte a kormány döntése nem állná ki az alkotmányossági tesztet. Kolláth György a Világgazdaságnak és a Népszabadságnak nyilatkozott.

A gazdasági helyzet a nyugdíjpénztári tagokkal szembeni súlyos diszkriminációt nem indokolja, a foglalkoztatottak által választható nyugellátási formák megkülönböztetése sem magyarázható. Nincs olyan alkotmányos elv, amelyre ilyen intézkedést alapozni lehetne – tette hozzá.

Kolláth György szerint a tulajdonhoz fűződő jogot nem iktatták ki az alaptörvényből, itt pedig egyfajta államosítási kísérlet folyik. Államosítani éppen lehetne – teszi hozzá -, de csak teljes és azonnali kártalanítás mellett, amelynek a várható hozamokra is ki kellene terjednie.

A tegnapi bejelentés rendkívül szélsőséges, már nemcsak az eddig is gondokat okozó tulajdonjogi aggályokat veti fel, hanem alanyi jogoktól fosztja meg a munkavállalók egy részét. Magyarországon alanyi jognak minősül a nyugdíjellátás, ami bíróság előtt kikényszeríthető – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik