Belföld

Sörfőzdét és szállodát nyitnának Pannonhalmán

Várszegi Asztrik: az apátság is megszenvedi a gazdasági világválságot.

A pannonhalmi apátság mint önellátó intézmény is megszenvedi a gazdasági világválságot. Elsősorban a turizmusból származó bevételei csökkentek – mondta Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátja az V. Gutmann Fórumon a fővárosban. A zártkörű sajtóbeszélgetésen a főapát elmondta, hogy ebben az új helyzetben az egyház is tanulja a saját szerepét. Ami biztos, hogy a teljes önállóságot a mai világban már nem lehet elérni, de az egyház célja továbbra sem a profit, hanem a felelős gazdálkodás, az önellátás és a rászorulók segítése.

Elmondta, hogy az apátságnak jelenleg mintegy 300 alkalmazottja van, és több, sikeres vállalkozást folytat. Ilyen például a külföldön is elismert borászat, a likőrgyártás vagy a levendulatermesztés és feldolgozás. A rendházat évente közel 100 ezer turista látogatja, ami szintén bevételt jelent, bár a gazdasági világválság óta ez a szám megcsappant valamelyest.

A monostor nemrégiben társult egy önkormányzattal ásványvíz forgalmazásra, és a sörfőzést is beindítanák a távoli jövőben. Szállodát is építenének, ha sikerül befektetőt szerezni – sorolta a főapát.

Várszegi Asztrik a gazdasági válsággal kapcsolatban hangsúlyozta: “az egyház nem arra küldetett, hogy a gazdaságot irányító szakembereknek módszereket adjon, de a módszerek morális oldalát megvilágíthatja”. Jelenleg azt próbálják megtanulni, hogy a modern gazdasági körülmények között hogyan tud egy keresztény szervezet megmaradni korrupció nélkül.

A válság miatt egyelőre nem terveznek elbocsátást, de a turisták számának tartós megcsappanása okozhat problémát – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik