Belföld

Lex Domokos – újabb személyre szabott törvény

Ma eldől, mennyire "erős" Költségvetési Tanácsot szeretne a Fidesz.

Még a büdzsé parlamenti elfogadása előtt módosítaná a kormánytöbbség a Költségvetési Tanácsról szóló törvényt – írja a Népszabadság. A lap szerint már dolgoznak a Fidesz-frakció jogi szakértői azon a javaslaton, amely nemcsak az anyagi támogatást faragná le, hanem új, háromfős Költségvetési Tanács felállításáról szól. A testületnek e szerint nem lenne hivatala.

A kormány elé ma három opció kerül a Költségvetési Tanács jogosítványaira vonatkozóan – írja a Népszabadság. Kiderül, hogy a testület csak előzetesen véleményezheti a büdzsé tervezetét, azt akár meg is vétózhatná. A harmadik eshetőség, hogy a tanácsnak utólagos véleményezési joga lenne a költségvetésről, és ennek a véleménynek a fényében a kormánynak később korrigálnia kellene valamilyen formában a büdzsé tanács által megjelölt passzusait – mondta a lapnak a Fidesz egyik szakpolitikusa.

A Népszabadság szerint a törvényt azért is meg akarja változtatni a kormány, mert egyébként összeférhetetlenség miatt nem kerülhet be a tanácstagok közé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi elnöke, Domokos László (a képen).

Előzőleg a Fidesz már több olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely az ellenzék szerint “személyre szabott volt”. Legutóbb azért, hogy kinevezhessék washingtoni nagykövetnek Orbán Viktor gazdasági főtanácsadóját.

A jelenlegi jogszabály értelmében 70 év a korhatár a kinevezéseknél, az érintett Szapáry György azonban nemrég töltötte be a 72-őt. A lex Szapáry alapján azonban a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik