Belföld

Az MSZP 20 év privatizációját vizsgálná

A szocialisták 15 tagú eseti bizottságot hoznának létre. Teljes körű áttekintést akarnak.

Az elmúlt 20 év privatizációs szerződéseit vizsgáltatná felül az MSZP egy parlamenti eseti bizottsággal, amelynek létrehozására Mesterházy Attila pártelnök és Tóbiás József frakcióigazgató tett javaslatot. A testület kormányzati ciklusonként vizsgálná teljes körűen a szerződéseket a gazdasági társaságokról szóló törvény 1989. január 1-jei hatályba lépésétől 2010. május 29-ig.

Az előterjesztés szerint régi adóssága a parlamentnek, hogy eddig nem értékelte sem az úgynevezett „spontán privatizációt”, sem a rendszerváltást követő magánosítást. A „Privatizációs szerződések teljesítését értékelő eseti bizottság” – a szocialista politkusok szerint – jogállami keretek között felelne meg annak az alapvető követelménynek, hogy a társadalom életét ilyen mértékben befolyásoló folyamatokat” értékeli, átláthatóvá teszi.

A rendszerváltás óta eltelt 20 év után az ország elé kell tárni e nagy horderejű gazdasági átalakulás tapasztalatait, hatásait, eredményeit. “Az eseti bizottság feladata mindenekelőtt annak feltárása, hogy a szerződésben foglalt kötelezettségek – így különösen a foglalkozatási vagy jóléti szolgáltatásra vonatkozó ígéretek, a vállalt fejlesztések – miként teljesültek . Milyen rövid és hosszú távú hatásokkal járt az állami vagyon értékesítése, hasznosítása a társadalmi élet meghatározó területein – áll egyebek között az indokolásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik