Belföld

65 milliót bukik a 4-es metró

Több szabálytalan metrószerződés után nem ad pénzt az unió.

Tizenkilenc, a 4-es metró beruházásához kötődő szabálytalan szerződés után nem ad az unió támogatást Magyarországnak, emiatt 65 millió forinttal kevesebb támogatás érkezik a projekttel kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szabálytalansági bizottsága 38 szerződést vizsgált. “Tizenkilenc esetben született az a megállapítás, hogy az uniós kohéziós alapból az adott tevékenység nem támogatható. Emiatt 65 millió forintos pénzügyi korrekciót kell végrehajtani a 181 milliárd forintos uniós támogatásban részesülő projekten” – közölte az NFÜ.

A tájékoztatás szerint a szabálytalannak minősített 19 szerződést még a beruházás előtt, illetve az építés első évében kötötték. Az NFÜ közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarország a 38 szerződés felülvizsgálatával teljesítette az Európai Bizottság feltételeit, és reméli, hogy “a megtett intézkedések hatására az Európai Bizottság feloldja a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) közbülső kifizetéseinek felfüggesztését”.

A vitatott szerződéseket az ügynökség közleménye szerint projekt tanácsadásra, jogi és közbeszerzési szakértői munkákra, szakfordításra és tolmácsolásra köttették. Ezek a szerződések nem feleltek meg a magyar törvényeknek és általában a közbeszerzési jogszabályoknak, egy részüket közbeszerzés nélkül kötötték.

Emlékeztettek arra, hogy az unió szeptember 13-án felfüggesztette a teljes KÖZOP közbenső kifizetéseit és azt kérték Magyarországtól, hogy dolgozzon ki egységes módszertani útmutatót a közbeszerzési eljárások ellenőrzésével kapcsolatban, vizsgáljanak felül 38, a metróberuházáshoz köthető szerződést és tegyék meg a szükséges korrekciókat.

Miután az ellenőrzés megtörtént, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) megerősítette, hogy elégedett az irányító hatóság által végrehajtott ellenőrzéssel, és a megtett módosításokkal. Megerősítették továbbá, hogy elégedettek a beszerzési eljárásokkal kapcsolatos kockázatértékelési módszertannal is – olvasható az NFÜ közleményében.

Az NFÜ az általa lefolytatott vizsgálat eredményét, valamint a vizsgálati jegyzőkönyv megállapításait visszaigazoló EUTAF audit véleményt elküldte az Európai Bizottságnak – közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik