Belföld

Új büntető törvénykönyv készül

Répássy Róbert szerint az új szabályok 2013-tól léphetnek életbe.

A 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet (Btk.) és új büntetőeljárási törvényt (be.) nyújt be a szaktárca, amit 2013-i hatállyal vezetnének be – közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár az Ügyészek Országos Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen.

Szólt arról is, hogy egyfajta “katasztrófa-alapot” hoznának létre a bonyolult, illetve a politikusokat is érintő nagy ügyek gyors lefolytatása céljából. Mint mondta, kormánydöntés még nincs a “katasztrófa-alap” létrehozásáról, de a szándék az, hogy ezeknek a nagy és bonyolult ügyeknek a kiadásai ne terheljék a bíróságok és az ügyészségek alapfunkcióit.

Az államtitkár szerint a kormányzat is tisztában van azzal, hogy a következő időszakban politikai szempontból az ügyészség munkája érzékeny lesz. “Mindazok az ügyek, amelyek jelenleg nyomozati szakban vannak és politikusok érintettek, előbb-utóbb a vádemelésig vagy éppen a nyomozás megszüntetéséig el fognak jutni” – mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében merült fel, hogy ne csak jogi eszközöket mozgósítson a kormány, hanem egyéni képviselői kezdeményezésre a jövő évi költségvetésben jelenítsék meg az általa csak “katasztrófa-alapnak” nevezett pluszforrást. Hozzátette, a kormány távol tartja magát attól, hogy beavatkozzon bármilyen büntetőeljárásba, de a nagy figyelmet kiváltó eljárások gyors lefolytatása közérdek.

Répássy Róbert arról beszélt, hogy a bírósági eljárások, különösen a büntető eljárások gyorsítása egyértelmű társadalmi elvárás.

Mint mondta, az ügyészség helyzetét érintő törvényjavaslatokat jórészt már elfogadták, így egyebek között az ügyészségi törvény kétharmadossá tételével a kormánytöbbség a hatóság független státusának megőrzése mellett foglalt állást. Hangsúlyozta: a kormány nem kíván változtatni az ügyészség közjogi státusán és ez az alkotmányozási folyamatban sem merült fel. A független státus az új alkotmány része lesz – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik