Belföld

Sólyom: félő, hogy szimbolikus lesz az új alkotmány

A volt köztársasági elnök ismét élesen bírálta a jelenlegi alkotmányozási folyamatot.

„Nincs alkotmányozási kényszer! Mindezekkel együtt azért lehetőség van egy új alkotmány létrehozására” – hangsúlyozta Sólyom László, volt köztársasági elnök az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tartott Alkotmány-alkotmányosság című konferencián. Úgy véli, a mostani alkotmányozási metódus csak szimbolikus intézkedéseket hoz, és nem koncentrál a még hatályban lévő alkotmány hibáinak kiküszöbölésére, aktualizálására – olvasható a Policity.eu-n.

Az eddigi hat választás már legitimálta, megszilárdította a mostani alkotmányt, mondta Sólyom László, aki ezért rossz szemmel nézi, hogy a kormány a hatályos alkotmány „befeketítésére” koncentrál, hogy létjogosultságot biztosítson a saját alkotmányának.. Az előző 20 év minden gazdasági, társadalmi, politikai hibáját nem lehet az alkotmányra fogni – ez volt a volt köztársasági elnök előadásának fő üzenete.

Szerinte félő az is, hogy a készülő alkotmány csak egy jelképes kerettörvény, úgynevezett „mag-alkotmány” lesz, a konkrét szabályozások pedig egyszerű kétharmados törvények lesznek. Ez a létrejövő rendszer sikerességét fogja kétségbe vonni, és hosszú távú sikertelenségre ítélheti az alaptörvényt. Sólyom kijelentette: a kétharmados felhatalmazással történő érvelés alkotmányozás során nem lehet egy kormánypárt aduja.

Előadása végén nem ment el szó nélkül a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működése mellett sem: „A NER működtetéséhez a mostani alkotmány is kiváló lenne” – mondta. Sólyom ezek után Antall József szavaival búcsúzott mondván: a tisztesség hosszú távon megéri. Szerinte az alkotmányosság is megéri hosszú távon.

AJÁNLOTT LINK:

Az alkotmányosság hosszú távon megéri (Policity.eu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik