Belföld

Katasztrófa-koncepció sorozással

A főigazgatóság erősebb jogosítványokat kapna. A kármentésre, kártalanításra pénzügyi alapot hoznának létre.

Az új katasztrófavédelmi koncepció szerint a természeti katasztrófák jelentette kockázatok enyhítéséhez kötelező vagyonbiztosítást írnának elő a lakóingatlanokra és az eddiginél több veszélyes üzemet felügyelhetne a katasztrófavédelem – írja a Népszabadság.

Aki a veszélyeztetett területen követne el bűncselekményt, azt gyorsított eljárásban ítélnék el. A koncepció szerint bevezetnék a köteles polgári védelmi szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy a veszélyeztetett települések 22 és 27 év közötti lakosait egyszerűen “besoroznák”, de ha szükséges, a soron következő korosztályokat is bevonnák. A közreműködésre az állampolgárokat a dokumentum szerint “az anyagi motiváción túl morális eszközökkel célszerű ösztönözni, így korszerű, gazdaságos, magyaros egyenruha és rendfokozat viselésével, fogadalommal, illetve eskütétellel, kitüntetés adományozásával” – ismerteti a Népszabadság.

A veszélyes üzemek körét is bővítenék, és ha a környezetre fokozott kockázatot jelentő anyagot használnak fel, akár egy hűtőház vagy húsüzem is e körbe kerülhetne. A koncepcióról az egyeztetéseket december 15-ig kell lefolytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik