Belföld

Fel kell gyorsítani a romaintegrációt

Varga József szerint szükség van a Költségvetési Tanácstól átcsoportosított forrásokra.

Fel kell gyorsítani a romaintegrációt, ehhez pedig szükség van a Költségvetési Tanácstól (KT) átcsoportosított forrásokra – mondta Varga József a FigyelőNetnek. A fideszes képviselő jegyzi azt a költségvetéshez benyújtott módosító indítványt, amely jövőre a Költségvetési Tanács 835 millió forintos támogatásából csupán 10 milliót hagyna a testületnél, a többit pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át.

Ezt a Fidesz költségvetési munkacsoportja melletti szakértők javasolták, “én meg sem tudom ítélni, hogy szükség van-e a Költségvetési Tanács munkájára” – mondta el az interjúban Varga József. Hozzátette, hogy a tanács munkáját “talán az Állami Számvevőszék és a jegybank is el tudná végezni”.

Varga József az interjúban kiemelte: két másik módosító indítványt is beadott; az Országos Foglalkoztatási Alaptól vonna el forrást, és az adóbevételekből is közel 800 milliót juttatna a romaintegráció felgyorsítására.

A képviselő arra a kérdésre, hogy ekkora támogatás mellett mi lehet a Költségvetési Tanács sorsa, azt mondta: “úgy tudom, a tagjai mind jól fizetett bankárok, de az apparátust valóban nem tudják majd fizetni”.

A költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot a takarékos állami gazdálkodásról szóló, 2008 novemberében elfogadott törvény hozta létre. A testület elnöke Kopits György, tagjai Oblath Gábor és Török Ádám. A tanács feladata, hogy makrogazdasági előrejelzéseket, a költségvetési adatokra vonatkozó technikai kivetítéseket, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlásokat, becsléseket készítsen mind a benyújtást követően, mind a zárószavazást megelőzően a költségvetési és pótköltségvetési törvényjavaslatokról, valamint minden olyan törvényjavaslatról, amelynek hatása lehet a büdzsére.

AJÁNLOTT LINK:

Nem saját ötlet lenullázni a Költségvetési Tanácsot (fn.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik