Belföld

Tölgyessy: nincs igény az ellenzéki véleményre

Ezen a héten a Jobbik és az LMP szerepéről beszélt hosszan az alkotmányjogász.

Nincsen erőteljes ellenzéke a kétharmados Fidesz-KDNP-többségnek, így egyik párt sem tűnik a jövő kormányképes váltópártjának a többiek közül – erről beszélt Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak.

A politológus-alkotmányjogász úgy véli, amellett, hogy a Jobbik már nem tud megélni a baloldal folyamatos kritizálásából, a miniszterelnök utcáról történő támadása sem hozhat hosszú távon szavazókat a radikális pártnak. A „gazdasági szabadságharcot” folytató Orbán Viktor mellett, egyszerűen nem jut tér az eddig rendszertagadásával hódító szervezetnek – fejtette ki Tölgyessy.

Az LMP-ről szólva elmondta, hogy az elmúlt húsz év politizálását tagadó párt nehezen találja helyét a Fidesz és a szocialisták között. Szavazói nemcsak a volt SZDSZ-szimpatizánsok köréből kerültek ki, többen az MSZP-től és a nagyobbik kormánypárttól is rá voksoltak. A régi baloldal bukása után felemelkedő LMP egyik legnagyobb gondjának azt tartja, hogy továbbra sem találta meg magának az irányt; álláspontjai a szélesebb közönség számára követhetetlenek.

Tölgyessy úgy gondolja, minden bajával együtt az MSZP tűnik egyelőre a Fidesszel leginkább szembeszegülő pártnak, ami az önkormányzati választásokon segítette is. Mindezek ellenére, nincs erőteljes kereslet az ellenzéki véleményre. „Ám, ha ez az igény bármiért megjelenne, gyorsan megváltozhat a hazai politika állapota” – hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: megtört a Jobbik és az LMP lendülete (MR1-Kossuth.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik