Belföld

Vörösiszap-katasztrófa – Épül az új gát Kolontáron

Administrator
Administrator

2010. 11. 21. 18:43

Megkezdődött a másfél kilométer hosszú úgynevezett kolontári kettes gát építése, miután a héten elkészült a védmű melletti nehézgépek közlekedését lehetővé tevő 600 méter hosszú út.

Vasárnap kilenc teherautó hordta folyamatosan a résfal építéséhez a betont, amelynek építéséről még október végén döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatott Muhoray Árpád vezérőrnagy, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka vasárnap.

Hozzátette: az alapjainál huszonöt méter, koronájánál hat méter széles, öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül, és év végéig el kell készülnie, mivel a katasztrófahelyzetet december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

A szakemberek abban bíznak, hogy már november végéig befejezhetik a kolontári gát építését, a talaj menti fagyok miatt ugyanis később ilyen jellegű munkát nem tudnak majd végezni.

A védelmi bizottság vasárnapi közleménye szerint a 8-as főút 10 kilométeres szakaszán szerdán bevezetett útzár továbbra is érvényben van, Bakonygyepes és Devecser között kerülő úton, Noszlop felé terelik el a forgalmat. A közlemény szerint az útzár december 10-ig lesz érvényben, mert Somlóvásárhely térségének mentesítésére, a vörösiszap és az épületbontások anyagának elszállítására a 8-as főutat jelölték ki.

A nap folyamán Somlóvásárhelyről mintegy 300, míg Devecserből 100-150 teherautónyi szennyező anyagot szállítottak el – tájékoztatott Muhoray Árpád.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.