Belföld

Visszavonták a monoki szociális kártyát

A Kossuth Lajos szülőházát érintő szándéknyilatkozat is erre a sorsra került.

Több olyan határozatot visszavont a monoki önkormányzat, amit az előző, Szepesi Zsolt polgármester által irányított képviselő-testület hozott. Megszüntették például a szociális kártyáról szóló rendeletet, és visszavonták azt a szándéknyilatkozatot is, amelyben a kettős állampolgárságot igénylő határon túli magyaroknak ajánlották fel: jelentkezzenek be Kossuth Lajos monoki szülőházába.

A szociális kártya bevezetéséről szóló rendelet nagy vihart kavart az elmúlt esztendőben. A döntés szerint a segélyre jogosult emberek a plasztikkártyára kapták volna jövedelmük egy részét, azzal pedig csakis a kártya kibocsátójával szerződésben álló boltban vásárolhattak volna, és a megvehető árucikkek közül kivették például a dohányárut és az alkoholt. Szakemberek akkor azt fogalmazták meg, hogy nem lehet beleszólni abba, mire is költik pénzüket a szociális juttatásokra jogosult emberek. Szepesi Zsolt azonban azt mondta: a segélyek jelentős hányadát élvezeti cikkekre költik a rászorulók, és van, aki uzsorásoktól felvett hiteleket törleszt belőle. Demeterné Bártfay Emese a település jelenlegi polgármestere a visszavonó határozatot azzal indokolta, hogy a szociális kártyáról szóló rendelet értelmét vesztette, mivel egyetlen ilyen kártyát nem kapott még senki a településen.

A Kossuth szülőházát érintő szándéknyilatkozat ugyancsak komoly visszhangot váltott ki, egyes hírek szerint az egykori magyar kormányzó leszármazottai sem vették jó néven a felajánlást. Az önkormányzat most ezt is visszavonta. A polgármester hozzátette: a monoki polgármesteri hivatalban most átfogó átvilágítás zajlik. Az eredmények ismeretében döntenek majd róla, hogy más, országos visszhangot kiváltó rendeleteket is megsemmisítenek-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik