Belföld

Tudósok a tisztogatás ellen

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az MTA filozófiai intézetében folyó "tisztogatások" ellen.

Tiltakozó aláírásgyűjtés indult a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetében elkezdődött tisztogatások ellen – közölte Radnóti Sándor, az ELTE BTK Esztétikai Tanszékének egyetemi tanára. Radnóti Sándor tájékoztatása szerint az intézetből eltávolított munkatársakkal való szolidaritás kifejezéseként indult el az akció.

Mint írta, az ügy hátterében az áll, hogy “egy világosan körülhatárolt cél” – egy tudományfilozófiai intézet létrehozása – érdekében nagyhagyományú filozófiai diszciplínák (etika, esztétika, vallásfilozófia, filozófiatörténet, Lukács-kutatás) érdemes képviselőit akarják kitakarítani az intézetből.

Közölte, ezt a folyamatot meg is kezdték “olyan kiváló kutatók eltávolításával, mint Laki János vagy Mesterházi Miklós, valamint Tamás Gáspár Miklós küszöbön álló nyugdíjazásával”.

A petíciót eddig mintegy 850-en írták alá, köztük tizenhat akadémikus; az MTA kilenc filozófus tagja (rendes, levelező és külső tagok) közül hat. A negyvenegy filozófus akadémiai doktorból huszonegy írta alá, ami a filozófus társadalom túlnyomó többségét jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik