Belföld

Minden településen lesz körzeti megbízott

Veszélyeztetettség szerint sorolják be a településeket és városrészeket.

A rendőrség ötszáz új megbízotti poszt létesítésével és a hozzájuk tartozó települések csoportos kijelölésével kívánja elérni, hogy Magyarországon mindenhol legyen körzeti megbízott – mondta Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főosztályvezető-helyettese Hajdúhadházon.

Az ezredes a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség kistelepülési fórumán arról beszélt, hogy új logika szerint dolgozik a rendőrség: az önkormányzatokkal együttműködve tekintik át és sorolják be a különböző településeket és városrészeket veszélyeztetettség szerint. Mint mondta, így hatékonyabbá válik a rendőri munka, hiszen a rendőri erőket a közbiztonság állapotától függően gyorsan tudják a problémás helyekre vezényelni.

Horváth Attila megjegyezte: a statisztikai adatok mellett a lakosság biztonságérzete is fontos visszajelzés a rendőrség munkájáról. A rendvédelemben a civil lakosságnak együtt kell működnie a rendőrséggel, ebben pedig kiemelt szerep jut az önkormányzatoknak és a polgárőrségnek. Hozzáfűzte: a polgárőrök kiterjedt hely- és személyismerete fontos pillér a rendőrség munkájában.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház fideszes polgármestere a fórumon úgy fogalmazott: “településünkön a közbiztonság létkérdés, de a városnak rossz híre van ilyen szempontból, és a sajtóban is sok a negatív visszhang ezen a téren”. Mint mondta, az önkormányzatok feladata, hogy a helyi rendeleteket szigorúvá tegye és szigorúan betartassa, illetve folyamatosan koordinálja a rendőrség és a polgárőrség munkáját. Megítélése szerint az oktatás színvonalának emelésével és munkahelyek teremtésével lehet javítani a lakosság életszínvonalán, ami a közbiztonság javulását vonja maga után hosszú távon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik