Belföld

A szocialisták szerint burkolt gázáremelés folyik

MSZP: a kormány magára hagyta a fogyasztókat a fűtési szezon kezdetén.

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány, azzal, hogy megszűntette a gázárstoppot, magára hagyta a fogyasztókat a fűtési szezon kezdetén. Józsa István, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista alelnöke arról beszélt, hogy bár a Fidesz korábban azt ígérte, megvédi fogyasztókat, a nagycsaládosokat, mégis náluk lesz a legnagyobb mértékű a gázár emelése.

A szocialista képviselő felhívta a figyelmet, hogy nincs kész az október 15-ére ígért új árszabályozás, sem a szintén őszre ígért új energiastratégia. A gáz árszabályozásáról nincs rendelet, nincs új törvény, de még biztosnak tekinthető közlemény sincs.

Józsa István szerint félő, hogy a különadót az érintett cégek áthárítják a fogyasztói árakba, és ezzel a fogyasztók fizetik meg a Fidesz-kormány döntéseinek az árát.

Hozzátette: a kormány a szakminiszterét is magára hagyta a kellemetlen hír megmagyarázásában, amin nincs mit magyarázni, hiszen egyértelműen gázáremelésről van szó. A kormány a sávos emeléssel szociális érzékenységet sugall ugyan – fűzte hozzá azzal, hogy valójában 1200 köbméter alatt nagyon kevés háztartás fogyaszt gázt; 3500 köbméter felett viszont a bejelentett mennyiség négyszerese fogy el.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője reagálásában azt írta: a kormányfő azt az utasítást adta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy az átlagos vagy annál szerényebb körülmények között élő családok számára nem emelkedhet a gáz ára, Fellegi Tamás pedig olyan javaslatot tett a kormánynak, amely a célnak – a Gyurcsány-korszak öröksége dacára – megfelelt.

Orbán Viktor szóvivője úgy fogalmazott: érthető, hogy “háborog az MSZP lelkiismerete, hiszen a szocialista kormányok tíznél is több alkalommal emelték a gáz árát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik