Belföld

55 milliárdos kárt okozhatott az iszapömlés

Jövő év július 31-ig az összes kárt felszámolják a katasztrófa sújtotta területeken, és mindent helyreállítanak - jelentette be Pintér Sándor.

A belügyminiszter – miután tárgyalt a vörösiszap-katasztrófa által érintett települések polgármestereivel – elmondta: az előzetes becslés szerint összesen körülbelül 55 milliárd forint kár keletkezett az iszapömlés miatt.

Pintér Sándor ismertette: a kormány mostanáig 4 milliárd 87 millió forintot költött a veszélyhelyzet azonnali elhárítására, amelyben a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a honvédség és az egészségügyi szolgálatok vettek részt. Hozzátette: a károk felszámolásán jelenleg is dolgoznak, igazságügyi szakértők bevonásával. A lakosság az eddigi értékelések 30 százalékát fogadta el, ott ahol nem egyeznek az összegek, ott még egyszer elvégzik a felmérést.

A belügyminiszter elmondta: a cél az, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba, ezért jövő év július 31-ig az összes kárt felszámolják, és felépítik a házakat. Hozzátette: meghatározott, gyors ütemben dolgoznak tovább, amiből a helyzetből előnyt kovácsolni akarók sem tudják kizökkenteni.

A kormány egy egészségügyi központot is létrehoz a térségben, ahol bárki megvizsgáltathatja magát. A Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak segítségével újra megvizsgálják a térséget, de a tárcavezető szerint nem áll fenn egészségügyi veszély a településeken.

Pintér Sándor arról is beszélt: a bíróság feladata, hogy eldöntse, felelnek-e a MAL Zrt. vezetői a katasztrófáért a magánvagyonukkal, az mindenesetre biztos, hogy a kormány valamennyi kifizetett kárt igényelni fogja a vállalattól. Kitért arra is: nem a demonstrációt tiltották meg a devecserieknek, hanem azt, hogy a 8-as főutat elálljak. Kifejtette: most is mozog az északi gát, a nemrég épített keresztgát pedig addig tart, amíg sikerül kiüríteni a településeket. Aki a főutat elállja, az ezt akadályozza – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik