Belföld

Megválasztották a közmédiumok új vezetőit

Döntött a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön megválasztotta Medveczky Balázst, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökét a Magyar Televízió, Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztőjét a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert, a Hír Televízió műsorvezetőjét a Duna Televízió, Belénessy Csabát, a Magyar Távirati Iroda (MTI) stratégiai alelnökét pedig az MTI vezérigazgatójává – közölte Balogh László, a nyolcfős kuratórium elnöke.

A múlt héten a választás első körében egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a kuratóriumi szavazatok kétharmadát. A második választási fordulóban titkos szavazással, egyszerű többséggel választották meg a vezérigazgatókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által közmédiumonként jelölt két-két személy közül – mondta Balogh László. A négy közmédium vezérigazgatójának kinevezése a megválasztás napjától hatályos, a szerződéseket rögtön a kuratóriumi ülés után aláírják a vezérigazgatók

Az elnök beszámolt arról, hogy a négy vezérigazgató közül három az eredményességhez szükséges legkevesebb szavazatnál, ötnél többet kapott, tehát ellenzékiek is szavaztak rájuk, az arányokat viszont – a választási szabályzatra hivatkozva – nem árulta el. Hozzátette: a nyolc vezérigazgató-jelöltről meghallgatásuk után szavaztak.

A kuratóriumot három kormánypárti, egy MSZP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, valamint két, a Médiatanács által delegált tag alkotja. Kránitz László, a kuratórium MSZP-s tagja az MTI megkeresésére azt mondta: ő egyetlen jelöltet sem támogatott. Mint kifejtette: döntése az új médiaszabályozásnak, a választási szabályzatnak szólt, valamint annak, hogy nem kellett pályázatot benyújtaniuk a jelölteknek, továbbá hogy a “jobboldalhoz erősen köthető, magántulajdonban lévő médiumok éléről” érkeznek a vezérigazgatók a közszolgálati médiumokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik