Belföld

Halmai: alkotmánysértő lehet az alkotmány módosítása

Az Értelmezett Alkotmány című kötetet a Kossuth tér és a Sándor-palota figyelmébe ajánlották.

Halmai Gábor alkotmányjogász szerint az Alkotmánybíróságnak még vannak lehetőségei: így megvizsgálja a saját hatáskörének szűkítéséről rendelkező törvény alkotmányosságát – írja a Népszabadság. Az egyetemi oktató szerint az alkotmány ezt nem tiltja, és ezzel 1998-ban már élt is a testület. Vannak nemzetközi példák is arra, hogy az Alkotmánybíróság felülvizsgálja az alaptörvény módosításait – tette hozzá.

A másik lehetőség, hogy minden egyes, a testülethez érkező indítványnál eldöntik, hogy az adott törvény milyen jogokat érint. Halmai szerint a legtöbb jogszabály ugyanis több jogot érinthet, az adójogszabályok a tulajdonjogok mellett érinthetik az emberi méltósághoz való jogot is. Halmai szerint ennek a gyakorlatnak az lenne a veszélye, hogy az állandó alkotmányértelmezés miatt a bírók folyamatosan vitatkoznának egymással.

A Népszabadság egyébként emlékeztet arra is, hogy a tegnap megjelent Értelmezett Alkotmány című kötet bemutatóján az Alkotmánybíróság elnöke azt mondta, az európai modell szerint az alaptörvényt a választói akarattól független testület – az alkotmánybíróság – értelmezheti, döntései mindenkit kötnek, működése még rendkívüli állapot idején sem korlátozható. A bemutatón Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybíró úgy vélte, az AB-nek minden lehetősége adott a munka folytatására, hiszen az egyes országok jogrendjét nem kis részben a nemzetközi jogi környezet határozza meg.

Kukorelli István volt alkotmánybíró, egyetemi tanár a kötetet többek között a Kossuth tér és a Sándor-palota figyelmébe ajánlotta. A nemzeti együttműködés rendszerének jegyében pedig az új alkotmány előkészítésében közreműködők figyelmét is felhívta a válogatásra, különös tekintettel a visszamenőleges hatályú jogalkotással, illetve a hatalommegosztással összefüggésben hozott korábbi AB-határozatokra – írja a Népszabadság.

AJÁNLOTT LINK:

Alkotmánybírák üzenete a Kossuth térre (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik