Belföld

Az idő a kórházban is pénz

Rövidülhetnek a várólisták a leggyakoribb beavatkozásnak számító műtéteknél, így a szívkatéterezés, a térd- és csípőprotézis esetében.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a folyamatban lévő adósságrendezés keretében 2,7 milliárd forintot oszt szét. Az egészségügyi intézmények az elvégzett beavatkozások arányában kapnak pénzt december első felében.

A tárca úgy véli, a pénznek köszönhetően jelentősen rövidülhetnek a várólisták. A felkínált összeg annak a 27,5 milliárd forintnak a tíz százaléka, amely az Egészségbiztosítási Alap 2007-2008-as maradványa. Az államtitkárság kiemelte: az egészségbiztosítási pénztár a műtéti esetszámok alakulását, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a támogatás jogszerű felhasználását folyamatosan ellenőrzi. Ha szabálytalanságot észlelnek, a szolgáltatónak vissza kell fizetnie a kapott összeget.

Korábban az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy a egészségbiztosító december első felében – differenciáltan és különböző kritériumok alapján – utalja át az E-Alap maradványát, összesen 27,5 milliárd forintot egyes egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik