Belföld

Mégsem lesz román nemzeti ünnep a Nemzetiben

Alföldi Róbert visszavonja a teátrum bérlésére vonatkozó szóbeli megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel.

Ennek következményeként a rendezvény helyszíne nem a Nemzeti Színház lesz – írta a Nemzeti Színház főigazgatója az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében.

Az ügyet a szerdai Magyar Hírlap hozta először nyilvánosságra. Mint fogalmaztak: “szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (…) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot”.

Alföldi Róbert közleményében emlékeztetett: “a Nemzeti Színház vezetőjeként engedélyeztem, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án, a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban, és bérbe vegyék a Nagytermet.”

“Tettem ezt azon mély meggyőződésem alapján, hogy a két nemzet viharos történelme után, a román és a magyar nép a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz” – jegyezte meg.

“Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy ezen döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet” – fogalmazott.

A jobboldali pártok korábban közleményben reagáltak az ügyre. A Fidesz képviselőcsoportja azt írta, tudomásul veszik, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárják, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg.

A KDNP azonnali vizsgálatot kér Alföldi Róbert ügyében, miután, a Nemzeti Színház igazgatója “a magyar színjátszás templomát” nem rendeltetésszerű célokra adta át – közölte Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője.

A Jobbik közleményében azt írta: szerintük “kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik