Belföld

Éhségsztrájkol a Honvéd Kórház előzetesben ülő főorvosa

Sikkasztással gyanúsítják, de ügyvédje szerint ez nem megalapozott. Egyesek úgy vélik: "magas rangú ellenfelei lehetnek".

Október végi előzetes letartóztatása óta éhségsztrájkol a Honvéd Kórház – Állami Egészségügyi Központ főorvosa, akit egy fejlesztési projekt kapcsán sikkasztással gyanúsítottak meg. A professzor azóta több mint 10 kilogrammot fogyott, jelenleg infúziót kap, de nincs kórházban, az előzetesházban megoldott az ellátása – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Paraizs József, ügyvéd.

A főorvost október végén helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztás miatt. Az ügy hátterében egy úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. Az ügyész szerint a projektben fiktív kifizetések történtek. Az ügyvéd szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. Esetleges kifizetésekkel kapcsolatos döntéseket egy a professzor mögött álló testület hozott meg.

Paraizs József szerint még a gyanúsítás sem egyértelmű, hiszen nincs benne pontosan megjelölve, milyen és mennyi pénzt is tüntetett el a gyanú szerint ügyfele. A fejlesztés időarányos része egyébként készen van, vagyis kérdéses, ha eltűnt a pénz, akkor miből készült el – mondta az ügyvéd.

A professzor a gyanúsítás és az előzetes letartóztatás elleni tiltakozásul tovább folytatja éhségsztrájkját, de hogy meddig, azt nem tudni. Ügyvédje mindenesetre azt mondta neki, hogy igazát csak úgy tudja bizonyítani, úgy tud a jogaiért harcolni, ha él.

A Honvédelmi Minisztérium arra a kérdésre, hogy a kifizetett összeg arányban áll-e az eddig elért eredményekkel, nem tudott válaszolni illetékesség hiányában. Az elkészült projektelemek szakmai megfelelőségéért a projekt szakmai vezetője a felelős – mondták. Úgy tudni, a projekt szakmai felelőse azonban éppen az az orvos, aki most előzetesben van, és akinek egyes vélemények szerint „magas rangú ellenségei lehetnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik