Belföld

Az LMP trükköket fedezett fel az adótörvényben

Az ellenzéki párt szerint a kormány egy módosító javaslatban elrejtve milliárdokat osztott szét a fuvarozók és a tőzsdei cégek tulajdonosai között.

Az LMP felháborítónak tartja, hogy a kormány a kereskedelmi gázolaj után literenként 6,5 forint jövedékiadó-kedvezményt ad a fuvarozóknak. Ezzel a kabinet nemcsak az adórendszer egyszerűsítésével kapcsolatos ígéretével megy szembe, hanem újabb, burkolt támogatást ad a közúti teherfuvarozóknak – közölte az ellenzéki párt.

Sérelmezik azt is, hogy míg a propaganda szintjén a kormány folyamatosan bünteti a “tőzsdei nyerészkedőket”, a törvénykezésben ezzel ellenkezőleg jár el. A párt közleménye szerint a tőzsdei óriáscégek tulajdonosait kedvezményezte egyoldalúan a kormány, amikor biztosította, hogy 2011-től nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni a tőzsdén jegyzett cégből származó osztalék után, ugyanakkor azt továbbra is meg kell fizetniük a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak a saját vállalkozásukból származó osztalékjövedelem esetén.

Az LMP felháborítónak tartja a félszázalékos járulékemelést is: korábban a munkavállalói járulékot emelte a kormány fél százalékponttal, kedden pedig a mezőgazdasági őstermelők nyugdíjjárulékát emelték újabb fél százalékponttal, ezzel az LMP szerint a kormány saját fejlesztési prioritásaival is szembe megy. A kabinet az igazságtalan adóreformját a már amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókkal és őstermelőkkel fizetteti meg – áll az ellenzéki párt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik