Belföld

Változna az érettségi, kamarát kapnának a pedagógusok

Két év múlva 50 milliárddal több juthatna közoktatásra.

Óvatos becsléssel a közoktatás költségvetési támogatásának mintegy évi 50 milliárd forintos növekedésével számol az oktatási államtitkárság 2012-től. Többek között ezt tartalmazza a 65 oldalas, MTI birtokába került koncepció, amely rögzíti, hogy a közoktatás közszolgálat és nem szolgáltatás.

Az új közoktatási törvény koncepciója szerint 5 éves kortól kötelező az óvodai nevelésben részt venni, a gyermekek tankötelezettsége 6 éves korban kezdődik, 17 éves korig tart. A vitaanyag rögzíti, hogy az általános iskolákban tilos felvételi vizsgát vagy felvételire előkészítő tanfolyamot szervezni és tartani.

Sport- és művészeti tagozatokra a gyermekek felvétele alkalmassági vizsga letételéhez köthető az iskola pedagógiai programja szerint. Azon érettségit adó középiskolákban ahol a jelentkezők száma meghaladja a felvehető létszámot, felvételi vizsga szervezhető.

Az érettségi vizsgán a tanulónak hat tantárgyból kell számot adnia tudásáról. A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokban a két kötelező idegen nyelv mellett egy harmadik idegen nyelv tanulása is kötelező lenne.

A minisztert a döntések előkészítésében javaslattevő és véleményező szerepben különböző testületek segítenék. Hangsúlyos szerepe jutna a Pedagógus Kamarának, amelynek megalakulásáról, működéséről és hatásköréről külön jogszabály rendelkezne.

A november 11-i keltezésű tervezet szerint az új közoktatási törvény közvetlenül 1,2 millió óvodást, általános és középiskolást érint, továbbá a családjukat, valamint több mint 170 ezer pedagógust és közvetve az egész magyar társadalmat. A dokumentumról februárban tárgyalhat a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik