Belföld

Újabb fricska az igazságszolgáltatásnak

A héten a parlament elé kerülhet a 2006-os semmisségi jogszabály.

Már a héten a parlament elé kerülhet egy újabb, ezúttal a 2006-os zavargások ügyében hozott ítéletek semmisségét kimondó törvénymódosítás. Ezt ígéri Balsai István (a képen), az akkori rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott – írja a Népszabadság. Eddig négy hasonló törvény született, mindegyik az előző rendszerben elkövetett tömeges jogsértések áldozatainak igyekezett kései elégtételt adni. Az ötödiket Völgyesi Miklós, Balsai szakértői csoportjának vezetője kezdeményezte, aki – a jobbikos Morvai Krisztina mellett – a 2006-os események kivizsgálására létrehozott Független Jogászbizottság társelnöke volt.

A miniszterelnöki megbízott szerint a tévészékház ostroma, majd az azt követő tüntetéssorozat résztvevőit legalábbis részben hamis rendőri jelentések alapján ítélték el. Ezeket nem mindig a rendzavarások helyszínein ténylegesen intézkedők írták alá, hanem esetenként csak azok, akik az elfogott személyek előállítását végezték. Ők az eseményekről nem rendelkeztek megbízható információkkal. A bíróságnak hivatalból vagy kérelemre – minden olyan ítéletet meg kellene semmisítenie, amelyet kizárólag a rendőrök jelentései és vallomásai alapján hoztak – írja a lap.

A lapnak a bűnüldözés területén dolgozó több forrása is úgy véli, a politika bele akar avatkozni az igazságszolgáltatás működésébe. A semmisségi törvény egy diktatúra tömeges jogsértéseire lehet helyes reakció, ám most nincs diktatúra, és tömeges törvénysértésekről sem lehet beszélni – – mondta Hack Péter büntetőjogász. Szerinte a Balsai-féle vizsgálat kudarcának beismerése, hogy az esetleges visszaéléseket nem egyedileg – tehát perújítás keretében –, hanem a törvény erejével akarják bizonyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik