Belföld

Tölgyessy a nyugatos polgári párt hiányáról

24.hu
24.hu

2010. 11. 15. 11:07

Az MSZP csak annyira lett erős, ami még éppen jól jön a Fidesznek.

Tölgyessy Péter szerint az Orbán Viktor által kínált új “keleties rendszer” hathatós ellenfele vélhetően csak egy nyugatos polgári párt lehetne, de az jelenleg nincs. Ebből a szempontból jóval előttünk jár az államszocializmussal sokkal határozottabban szakító többi visegrádi ország – mondta szokásos politikai elemzésében a közrádióban az alkotmányjogász.

Szerinte egyelőre még az is kérdés, hogy a magyar társadalom akar-e önálló polgári politikát. A Fidesz olyan társadalompolitikába kezdett, amivel még a szocialisták nagy része is egyetért. Tölgyessy szerint az MSZP pontosan annyira erősödött meg, amennyire a Fidesznek a legjobb. Orbán Viktornak ugyanis politikája igazolásához igencsak szüksége van az összes bajért felelős, és a minden jobbítási akaratnak szembeszegülő ellenség képére – tette hozzá.

“Az Orbán Viktor megdicsőülésével szemben saját pokolra jutását végletesen igazságtalannak vélő Gyurcsány Ferenc egy pillanatra sem tud nyugodni, hanem elemi önuralomra képtelenül megállás nélkül mondja a maga igazát” – mondta Tölgyessy. Szerinte az új magyar demokrácia válságának egyik legfőbb előidézője mögött nehezen képzelhető el bármiféle szélesebb demokráciavédő egység.

A régi egyensúlyát elveszítő MSZP-t egyedül a Fidesz látványos kudarca emelheti újra erős váltópárttá, ám az továbbra sem látható, mitől kormányozna a korábbiaknál eredményesebben a régi bajaitól szenvedő hazai baloldal.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: erőtlenné vált a baloldal (MR1-Kossuth Rádió)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.